SetWidth160-Mesec-na-filmu-mala

Festival „Mesec na filmu“ u Domu omladine

Za završetak manifestacije „Povedi me na Mesec“ Dom omladine Beograda (DOB) pripremio je filmski festival posvećen Mesecu na filmu, koji će biti održan od 18. do 20. jula.
Čovek je oduvek bio opsednut Mesecom i njegovim uticajem, a za ovu priliku odabrano je sedam ostvarenja – od animiranih filmova, preko komedija, do ozbiljnih dela, rekonstrukcija ili teorija zavere. Teme su Mesec kao nebesko telo, kao cilj svemirskih osvajanja, kao simbol, kao pratilac naših života.
Ulaz na projekcije u velikoj sali DOB-a je slobodan.
Sutra uveče biće prikazan dugometražni igrani film „Čelično nebo“ (Iron sky), snimljen u koprodukciji Finske, Australije i Nemačke. Reditelj je Timo Vuorensola.
To je bizarna priča o nacistima koji su 1945. godine otišli na Mesec, nastanili se na njegovoj tamnoj strani i sve vreme spremali invaziju na Zemlju. Uz muziku Lajbaha, spektakularne specijalne efekte i razoružavajući humor ovaj film je oduševio publiku Berlinala 2012. godine.
U subotu popodne na programu je „Čovek Mesec“ (Moon man), dugometražni animirani film američke produkcije iz prošle godine, u režiji Stivena Šeša.
Prema sinopsisu, Mesec se dugo dosađivao pa je odlučio da na repu komete poseti Zemlju i upozna se sa njenim čudnim stanovnicima. Javlja se ogroman problem – deca bez Meseca ne mogu da zaspe. Ova očaravajuća animacija nastala je po poznatom romanu za decu.
Sledi stariji američki film (iz 1977.) „Svemirska stanica“ (Capricorn One) Pitera Hajmsa, u kojem su igrali Eliot Guld, Džjems Brolin, Sem Voterston, O. J. Simpson.
Film je inspirisan glasinama o lažnom sletanju Apola na Mesec. „Capricorn one“ je prva američka misija sletanja na površinu Marsa. Pred početak misije visoki predstavnik NASA shvata da životni sistemi letelice nisu dobri i da bi kosmonauti vrlo brzo umrli. Umesto da otkažu let i izgube ogroman budžet, odgovorni u NASA dolaze na „bolju“ ideju.
Duhovit i ciničan triler koji se nadovezuje na mnogobrojne teorije zavere bio je najuspešniji nezavisni film te godine u SAD.
U subotu se prikazuju i „Zarobljenici svemira“ (Marooned) iz 1969. godine. Reditelj je Džon Stardžis, a glumci Gregori Pek, Ričard Krena, Džin Hekman.
U vreme svog nastanka ovaj film je važio za „najautentičniji“ prikaz svemirskih misija. Uzbudljiva i napeta priča o tri astronauta koji lebde svemirom čekajući pomoć sa Zemlje dok im kiseonik polako nestaje. Izvanredne uloge holivudskih zvezdi, skupa produkcija i pažljiva rekonstrukcija učinili su da ovaj film među zaposlenima u NASA uživa kultni status.
Za nedelju popodne najavljena je „Uzbuna satelit 02“ (Moon Zero Two), takođe iz 1969. godine. Reditelj je Roj Vard Bejker, a glumci Džejms Olson, Ketrin Šel, Voren Mičel.
Film nastao samo tri meseca nakon sletanja na Mesec jasno pokazuje duh vremena i optimizam sa kojim je gledano na osvajanje svemira nakon Apolo misije. Ovaj „svemirski vestern“ obiluje maštovitim specijalnim efektima i tipičnim dizajnom svoga doba.
Sledi komedija „Čovek na Mesecu“ (Man in the Moon) jednog od najznačajnijih britanskih reditelja Bazila Dardena iz 1960. godine. Uloge su igrali Kenet Mur i Širli En Fild.
Glavni junak Blad je medicinski fenomen, ima izuzetnu otpornost na sve bolesti što ga kvalifikuje za put na Mesec, ali njegovu karijeru astronauta dovodi u pitanje romansa sa striptizetom. Ova urnebesna komedija nastala je u vreme kada se na ideju o sletanju na Mesec još uvek gledalo kao na dobru šalu.
Za kraj programa u nedelju uveče najavljen je još jedan film u režiji Pitera Hejmsa – „Planeta prokletih“ (Outland) iz 1981. godine. U glumačkoj ekipi su Šon Koneri, Piter Bojl, Frensis Sternhagen.
Reč je o jednom od najboljih SF filmova svih vremena, koji na uzbudljiv način u svemir prenosi tema klasika „Tačno u podne“. Ovaj film postavlja i etička pitanja o eksploataciji svemira, o socijalnoj grupi koja iz toga izvlači korist i govori o cinizmu koji odudara od dominantnog pozitivizma u Americi početkom 80-ih godina prošlog veka.

Povezana vest:  Zak Efron u filmu o agentima CIA