PAFF plakat RGBPančevo dobija prvi filmski festival: PANČEVO FILM FESTIVAL (PAFF)

Prvi put u istoriji grada, u Pančevu će se od 3. do 7. septembra održati prvo izdanje Pančevo Film Festivala – PAFF, internacionalnog takmičarskog festivala autorskog dugometražnog i kratkog filma. Na više lokacija u gradu, publika će imati prilike da uživa u dva takmičarska i dva revijalna programa, kao i u pratećim sadržajima festivala (koncerti, tribine, predavanja, izložbe).
Pančevo Film Festival – PAFF je gradska manifestacija čiji je cilj promocija nezavisne autorske kinematografije, kao i filmova visokobudžetne produkcije koji neguju originalan i kinematografski uzbudljiv pristup narativu, formi, strukturi i estetici. Jedna od misija festivala je i da predstavi, istraži i proširi ideje i pitanja šta sve kinematografija danas može da bude i uradi, kao i da, kroz prisustvo mladih talentovanih autora na festivalu, promoviše i pruži podršku novoj generaciji filmskih umetnika.
Program festivala sastavljen je od pedesetak svetskih filmova, dokumentarnih, igranih, eksperimentalnih i film eseja, kratkog, srednjeg i dugog metra. Tokom četiri dana Pančevo će postati grad – festival, sa ne samo bogatim filmskim programom (dva takmičarska i dva revijalna) već i muzičkim, likovnim, strip i edukativnim programima. Planiran je i dolazak gostiju iz sveta kulture, umetnosti, sporta i nauke, koji će učešćem na tribinama i predavanjima svoje znanje i iskustvo podeliti sa publikom.
Edukativni program festivala sastojaće se od desetak panela, tribina, razgovora i predavanja namenjenih studentima i srednjoškolcima, koje će održati gosti festivala: filmski umetnici, novinari, teoretičari, kritičari, predstavnici filmskih akademskih institucija i drugi umetnici i kulturni radnici. Zahvaljujući tome publika festivala, a posebno ona najmlađa, imaće priliku da od samih autora čuje i nauči kako, zašto i na koji način se filmovi prave. Najvažnije, naučiće kako se filmovi čitaju, gledaju i vole.

Povezana vest:  FEST se vraća u svoju kolevku - Kombank dvoranu, nekadašnju Dvoranu Doma sindikata

Organizator festivala: udruženje građana „Pančevo Film Festival“
Ognjen Glavonić, reditelj, umetnički direktor festivala i selektor filmskog programa
Stefan Ivančić, reditelj, selektor filmskog programa
Snežana Ćuruvija, direktorka festivala
Monika Husar Tokin, PR menadžerka festivala
Partneri: Kulturni centar Pančeva, Dom omladine Pančevo
Pokrovitelj manifestacije: Grad Pančevo i Ministarstvo kulture i informisanja Repubike Srbije