kan_filmski_festivalSineasti iz jugoistočne Evrope zajedno u Kanu
Na filmskom marketu u okviru predstojećeg festivala u Kanu stvaraoci iz Srbije biće predstavljeni u Regionalnom paviljonu jugoistočne Evrope, najavio je danas Filmski centar Srbije (FCS).
Prvi zajednički nastup na tom najvažnijem filmskom marketu na svetu imaće osam zemalja. Uz Srbiju, to su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Makedonija i Slovenija.
Regionalni paviljon zamišljen je kao zajednički prostor na kojem će moći da se okupe filmski stvaraoci iz ovih zemalja, prisutni na Kanskom festivalu, da se sretnu sa kolegama, organizuju sastanke i nađu prostor za svoje projekte.
Inicijativa je pokrenuta prošle godine na međunarodnom festivalu u Sarajevu. Urednik prestižnog magazina „Screen International“ Majk Gudridž (Mike Goodridge) napisao je da zajednički paviljon može da se učini kao mera štednje, ali da se „ne sme podcenjivati njegova važnost kao početne tačke saradnje donedavno neprijateljskih zemalja“.
V.d. direktora FCS-a Miroljub Vučković ukazao je da živimo u složenim okolnostima, u regionu u kojem su mnogi bili povređeni na razne načine – ekonomski, životno, politički…
-Želimo da ovaj potez bude jasan. Želimo da budemo partneri i da radimo zajedno, jer zajedno smo jači nego što i sami možemo da pretpostavimo – istakao je Vučković.
Povezana vest:  Svečana premijera filma “Ne igraj na Engleze” 10. maja u 20 časova u MTS dvorani