plavi_voz_plakatPlavi voz prvo na filmskom marketu u Kanu, pa u Beogradu

 

Igrani film Janka Baljka „Plavi voz“ čija je radnja smeštena u vreme smrti predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, imaće prvo prikazivanje 19. maja, na filmskom marketu Kanskog festivala, saopštila je danas producentska kuća „Ideja“.

Potom će 25. maja uslediti, kako se navodi, „specijalna projekcija“ u Beogradu, na otvorenom prostoru ispred Muzeja istorije Jugoslavije, gde se nalazi Titov grob.

Povezana vest:  Dženifer Lorens i ove godine najisplativija za Holivud

Prikazivanje u Beogradu, u sklopu petodnevne manifestacije „ORA 2010“, do sada je najavljivano kao premijerno.

Baljkov film govori o generaciji maturanata iz 1980. godine – učenika elektrotehničke škole „Nikola Tesla“, koju Titova smrt zadesi u trenutku izbora za školsku mis.

Kako se navodi u saopštenju „Ideje“, „Plavi voz“ je „generacijski film“ i „netipičan tinejdžerski film sa specifičnom političkom pozadinom“, pošto se „radnja dešava onih sedam dana u vreme žalosti zbog Titove smrti kada je u Beogradu i drugim gradovima nekadašnje Jugoslavije bilo nepristojno biti srećan a naročito uvredljivo biti zaljubljen na način kako su zaljubljeni glavni junaci filma.“

Povezana vest:  Selfi sa Staloneom za uspomenu sa stepenica iz Rokija

U saopštenju se navodi da je film posvećen „svima koji su sa svojim roditeljima iskreno plakali zbog Titove smrti“, kao i onima koji su „detinjstvo i mladost proveli samo u godinama raspleta i razaranja a o Josipu Brozu uče iz istorije i nemaju predstave kako je izgledao kult ličnosti i kult smrti s kojim je odrasla čitava jedna generacija.“

U ulogama učenika su Sanja Popović, Ljubomir Bulajić, Aleksandar Radojičić, Aleksandra Tomić i Suzana Lukić, direktorku škole igra Lena Bogdanović, profesora marksizma Nebojša Milovanović, a policijskog pukovnika Goran Sultanović.

Povezana vest:  Najbolji svetski dokumentarci na 16. Beldocs festivalu

Režiser Janko Baljak je napisao scenario za ovaj film, koji je producirala Nataša Milojević u saradnji sa Lenom Bogdanović i Milošem Đukelićem.

Više informacija može se naći na sajtu www.bluetrain.ideje.co.rs.