cuvari galaksijeOd najgoreg do najboljeg blokbastera leta 2014.

Sezona letnjih blokbastera više nije što je bila: ne moramo više da čekamo juli da bi videli najveće holivudske spektakle koji počinju da se prikazuju još u martu.
Sezona je započela filmovima „Kapetan Amerika: Zimski vojnik“ i „Čudesni Spajdermen 2“, a akcioni triler „Plaćenici 3“, koji je nedavno ušao u bioskope, zatvara ovogodišnju seriju letnjih blokbastera, pa je tim povodom sajt Digital Spy rangirao sva najuspešnija ostvarenja na boks ofisu od najgoreg do najboljeg.
Na 13. mestu je poslednji film ovog leta „Plaćenici 3“ Silvestera Stalonea koji je uprkos sve većem broju zvučnih imena, na čelu sa Harisonom Fordom, Melom Gipsonom, Veslijem Snajpsom i Antoniom Banderasom, prilično razočarao. Jedna od zamerki je ta što su miljenici franšize, Džejson Statam i Dolf Lundgren, ovog puta gurnuti u drugi plan.
Sledi, na 12. mestu, film „Transformersi: Doba izumiranja“ koji je opisan kao „kakofonija buke i furioznosti bez koherentne priče“. Da je možda bio kraći, efekat ne bi bio toliko loš, zaključuje Digital Spy.
Na 11. poziciji našao se epski spektakl o Zevsovom sinu, „Herkul“, sa Dvejnom Džonsonom u naslovnoj roli, kome se zamera što je pokušao da „dekonstruiše mit“ čime je umanjio privlačnost antičkog poluboga. Ipak, gledano s aspekta čiste zabave, film je ocenjen kao vredan pažnje, a glavni glumac harizmatičan kao i uvek.
Film „Drugačija“ zauzeo je 10. mesto. Ovaj tinejdžerski SF, adaptacija distopijskih romana Veronike Rot, okarakterisan je kao „osrednje“ ostvarenje, kome ne pomaže ni odlična gluma Šajlin Vudli i Tia Džejmsa.
Deveti je film „Grdana“ sa Anđelinom Džoli kao pravi izbor za ulogu zle vile. Najnovijoj adaptaciji bajke o Uspavanoj lepotici, međutim, nedostaju mnogi elementi da bi mogla da se svrsta u prave Diznijeve klasike. Ipak, zahvaljujući Džolijevoj izvanrednoj glumi i spektakularnim vizualnim efektima film vredi pogledati.
Na 8. mestu nailazimo na drugi nastavak „Čudesnog Spajdermena“. Uprkos međusobnoj „iskričavoj hemiji“ glavnih glumaca, Endrua Garfilda i Eme Stoun, i neočekivanih obrta zapleta, sveukupni utisak je prilično mlak, a ceo projekat deluje nekako zbrkano i zbrzano.
Sedmo mesto zauzeo je film Gareta Edvardsa „Godzila“. Najnoviji nastavak o najpoznatijem filmskom čudovištu vizuelno je ambiciozno i elegantno realizovan, ali mu nedostaju likovi ljudskih osobina. Brajan Kreston je prikazao odličnu glumu, ali je na žalost njegova uloga previše skrajnuta.
Šesta je, po oceni Digital Spy-a, odlična animirana avantura „Kako trenirati zmaja 2“ koja predstavlja savršeni spoj emocija i spektakla.
Na 5. mestu je „X-Men: Dani buduće prošlosti“. Najnoviji nastavak popularne franšize je dosad najambiciozniji projekat koji je uspeo da kroz novu avanturu provuče nit prethodnih pustolovina, zadovoljivši kako nostalgiju prekaljenih fanova tako i interesovanje nove generacije obožavalaca.
Film „Kapetan Amerika: Zimski vojnik“ je dospeo na 4. mesto zahvaljujući pre svega dobrom scenariju, koji Marvelovom svetu daje novi obrt. Posebno je pohvaljena Skarlet Johanson u ulozi Crne Udovice, čiji je lik izvanredno ukomponovan.
Na 3. mestu je „Zora planete majmuna“. Film Endija Serkisa o virusu koji je pokorio ljudski rod jedno je od najvećih iznenađenja ovog leta. Upečatljive akcione scene i ubedljiva gluma Gerija Oldmana samo još više pojačavaju dobar utisak koji ovaj film ostavlja na gledaoce.
„Na rubu vremena“ je zauzeo zavidno drugo mesto. Pre šest meseci, niko nije mogao da predvidi da će najnoviji film Toma Kruza, u kojem glumi poručnika Vilijama Kejdža koji se bori u ratu protiv vanzemaljaca, biti jedan od najboljih, najinteligentnijih i najoriginalnijih bioskopskih ponuda ovog leta. Ovaj SF triler u režiji Daga Lajmana je uzbudljivo i maštovito ostvarenje sa Kruzom kao savršenim izborom za glavnog protagonistu koji od kukavice prerasta u heroja.
Prvo mesto drže „Čuvari galaksije“. Za Digital Spy, reč je o inovativnoj koliko i nostalgičnoj svemirskoj sagi, ostvarenju koje se gleda sa apsolutnim uživanjem.

Povezana vest:  Danas počinje 68. Mostra