indijski zacin-na francuski nacinKnjiga i film „Indijski začin na francuski način“
 
Na velika platna 4. septembra stiže film „Indijski začin na francuski način“, prepun ukusa, boja, mirisa i strasti, najavio je domaći distributer „Blic film i video“ a pred čitaoce, zahvaljujući „Vulkanu“ stiže istoimeni roman Ričarda Č. Moraisa.
Reditelj ove drame i romanse je Lase Halstrom, a producenti su iz Indije, Emirata i SAD. Film je sniman na lokacijama u Francuskoj, na engleskom, francuskom i hindu jeizku.
Jedan od glavnih likova Hasan Kadam (igra ga Maniš Dajal) je kulinarsko čudo iz Indije, čija se porodica kojoj je na čelu otac (Om Puri) smestila u pitomo selo Sent Antonan na jugu Francuske.
Šarmantno, živopisno i elegantno mesto idealno je za otvaranje indijskog restorana „Kuća Mumbaj“, sve dok se ne umeša šef kuhinje klasičnog francuskog restorana „Sol Plerora“, s Mišelinovom zvezdicom, koji vodi gospođa Malori (Oskarom ovenčana Helen Miren).
Njeni ledeni protesti protiv novog indijskog restorana samo 30 metara od njenog eskaliraju u vatrenu bitku između dva objekta, sve dok Hasanova strast prema francuskoj „visokoj kuhinji“, ali i prema pomoćnici gospođe Malori, lepoj Margerit (Šarlot le Bon) – ne dovedu do kombinacije misteriozno-izvrsnog talenta kojim se stvara čarolija između dve kulture.
Mestašce Sent Antonan prožimaju ukusi koje čak ni stroga gospođa Malori ne može da ignoriše. Ona konačno shvati koliko je njen suparnik talentovan kao šef i uzima ga pod svoju zaštitu.
Film „Indijski začin na francuski način“ obiluje ukusima, pobedom nakon egzila, strašću i ljubavlju, prikazuje sukob između dva sveta, ali i porive jednog mladića da pronađe udobnost doma u svakom „loncu“, gde god se on nalazio, navodi se u najavi.
U susret filmu, „Vulkan izdavaštvo“ objavilo je i istoimenu knjigu Ričarda Č, Moraisa u kojoj su neodoljivi mirisi Orijenta utkani u dušu moderne Francuske i ruše granice.
Morais je rođen u Lisabonu. Diplomirao je na prestižnom američkom koledžu Sara Lorens. Njegov debitantski roman, „Indijski začin na francuski način“, svetska je književna senzacija.
Uspešnu karijeru započeo je kao televizijski novinar i saradnik Njujork tajmsa. Tokom 25 godina rada za magazin Forbs, postao je tvorac velikih naslovnih priča i političkih intervjua. Za vreme boravka u Velikoj Britaniji, radio je na televizijama Skaj Njuz i Bi-Bi-Si, kao i na brojnim radio-stanicama. Dobitnik je prestižnih novinarskih priznanja. Živi u Filadelfiji.
Povezana vest:  Poster „Seks i grad 2“