Free rangeMladi duh Evrope u beogradskom Domu kulture Studentski grad

U petak i subotu, 19. i 20. septembra, u Domu kulture Studentski grad u Beogradu biće predstavljeni filmovi iz programa Mladi duh Evrope ovogodišnjeg Festivala evropskog filma Palić. Održače se takođe projekcija estonskog ostvarenja „Free Range – Balada o prihvatanju sveta“ Veika Ounpua koje je ove godine, uz film „Pleme“, proglašeno za najbolji film u programu „Paralele i sudari“ 21. FEF Palić. Jedan od filmova iz selekcije Mladi duh Evrope koji će biti prikazan je i „Havana“ francuskog reditelja Eduarda Salijera, ovogodišnjeg dobitnika nagrade „Underground Spirit“, koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma i jedinstvenu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova filmske industrije.
Posle 10 godina postojanja program Mladi duh Evrope u okviru kojeg se dodeljuje i nagrada Underground spirit, ostao je najprogresivniji segment Festivala evropskog filma Palić koji predstavlja drugačije, inovativne, ponekad apartne i začudne, ali uvek autentične filmove. Ovogodišnji program je značajan i po svojoj žanrovskoj raznovrsnosti i angažovanim temama.

Povezana vest:  Kustendorf 2018 od 16. do 21. januara na Mećavniku

Program:

MLADI DUH EVROPE – 10 GODINA KASNIJE

Petak 19.9. u 20:00h, Letnja pozornica, DKSG, Beograd

Uvodna reč: Petar Mitrić, selektor programa Festivala Evropskog filma Palić

Predstavljanje monografije DEKADA (autora Zorana Trklje), koju je povodom desetogodišnjice programa Mladi duh Evrope objavio Festival evropskog filma Palić.

CVEĆE ZLA r: Sabolč Tolnai, Srbija, 2014, 30′
Film je crna komedija koja se bavi privatizacijom u Jugoistočnoj Evropi. Samoživi, bogati, kapriciozni industrijalac (Nikolaj) obećava svojoj ženi Diznilend na tlu bivše fabrike hemijskih proizvoda. Uz pomoć ministra privrede on kupuje propalu fabriku za 1 evro. Bivši radnici, sada štrajkači, prisiljeni su da igraju ponižavajuće uloge Diznijevih likova…

Posle projekcije razgovor sa autorom, Sabolčom Tolnaijem

OSMEHNI SE I SVET ĆE TI SE OSMEHNUTI,
r: Abdelkarim Al-Hadad, Ahmad Al-Hadad, Dia Al-Hadad, Šada Al.Hadad, Joav Gros, Ehab Tarabieh, Izrael, Palestina 21′
Jedne hladne decembarske noći vojnici dolaze u Hadadovu kuću u palestinskom gradu Hebron. Došli su da pretresu kuću. Dia, njegov sin tinejdžer, uzima porodičnu video kameru. Kako pretres napreduje, situacija se komplikuje. Noć postaje sve hladnija, a vojnici izvode Diu naredivši mu da se okrene licem prema zidu – ne nameravaju da odu dok ne prestane da se smeši.

Povezana vest:  Koronavirus zaustavlja i Holivud, Brodvej spušta zavese

LEPOTA, r: Stefano Taljafiero, Italija, 2014, 10′
Tagliafierro je oduvek smatrao da intenzitet osećanja koje pruža doživljaj klasičnog slikarstva nema premca u svetu umetnosti. Svojim najnovijim kratkim filmom Lepota pokušao je da prenese emocionalni uticaj umetničkih dela, koji je sam doživeo, na publiku.

JEDAN OD NAS, r: Žan Kristof Moris, Francuska 2013, 43′
Sakrivena u hangaru u sred grada nalazi se kamp kućica bradatog kolosa. Ona obezbeđuje prostor za kolonu gostiju, ljubavne ispovesti, prijateljstva, stare i mlade, obroke i žurke, nejasne rasprave i zastrašujuće rituale.

Subota 20.9. u 20:00h, Letnja pozornica

HAVANA, r: Eduard Salier, Francuska, 2014, 22′
Havana je okupirana od strane neprijateljske vojske i nalazi se na ivici građanskog rata. Lazaro, dečak iz sirotinjskog kraja, vodi nas svojim ulicama i otkriva nam haos koji je zavladao prestonicom.

Povezana vest:  Prihod od filma o cunamiju za pomoć Japanu

Dobitnik nagrade Underground spirit 21. Festivala Evropskog filma Palić

FREE RANGE: BALLAD OF IMPROVING OF THE WORLD, r: Veiko Ouunpu, Estonija, 2014
Kako živeti znajući da možda nikada nećeš upoznati radost svakodnevnog života? Da nikada nećeš osetiti ponos u svome poslu. Da nema smisla, ni svrhe, niti nade da će biti bolje. I život teče dalje, a ti jednostavno moraš da ga prihvatiš takvog kakav jeste. Gde bi trebalo da idemo? Mi, stoka upućena na klanje. I kako je moguće učestvovati u svemu ovome, a da se ne izgubi čovečnost i poslednji ostaci želje za životom? Frad (29) nadahnuti pisac, biva uronjen u sva ova pitanja kada mu njegova devojka Suzana (23) saopštava da je trudna i da namerava da zadrži bebu.

Nagrada za najbolji film programa Paralele i sudari 21. Festivala Evropskog filma Palić