spanski_metarFilm Fernanda Truebe na „Španskom metru“ u KCB-u

 

Kulturni centar Beograda (KCB) i Institut „Servantes“ organizovali su filmski ciklus „Španski metar“, koji će biti održan od 14. do 18. maja u Dvorani kulturnog centra.

Novi direktor Instituta „Servantes“ Antonio Lasaro Gosalo podsetio je danas na konferenciji za novinare da je to treća revija savremenog španskog filma u Beogradu i izrazio nadu da će se lepa saradnja sa KCB-om nastaviti i u njegovom mandatu.

Povezana vest:  Atmosfera sa snimanja filma „Bilo jednom u Srbiji“ozbiljan je put do smeha i topline (video)

Gosalo je istakao da je reč o odličnoj selekciji devet dugometražnih igranih filmova nove produkcije.

Na otvaranju programa, u petak uveče, biće prikazan najnoviji film oskarovca Fernanda Truebe „Plesačica i lopov“, snimljen prošle godine.

U ovoj ekranizaciji romana Antonija Skarmete uloge igraju Rikardo Darin, Abel Ajala, Miranda Bodenhofer i Arijadna Hil.

Film je imao devet nominacija za nacionalnu nagradu „Goja“ i bio je španski kandidat za Oskara. To priznanje Američke akademije za najbolji strani film Trueba je dobio 1994. godine za film „Zlatno doba“.

Povezana vest:  Film “Slobodno penjanje” nagrađen Oskarom za najbolje dokumentarno ostvarenje

Selektor revije „Španski metar“ Nebojša Popović rekao je da su na programu filmovi različitih žanrova i tematike, ali sa junacima koji su bliski svakom gledaocu.

To su obični ljudi koji pokušavaju da nađu svoje „mesto pod suncem“, da budu dobri i da im bude dobro, dodao je on.

U selekciji su „Pod zvezdama Estelje“ Feliksa Viskareta, „Vatreno krštenje“ Ćusa Gutijeresa, „Beži od mene“ Viktora Garsije Leona, „Život i ništa drugo“ Santjaga Zanua, „Dan za opuštanje“ Maksa Lemkea, „Put posut zvezdama“ Marija Kamusa, „Osam sastanaka“ tandema Peris Romano-Rodrigo Sorogojen i „Dobar život“ Andresa Vuda .

Povezana vest:  Vil Smit ošamario novinara

Filmovi imaju srpski i engleski titl, a ulaznice koštaju 200 dinara.