jdp_novoPremijera „Zapisi iz podzemlja“ sutra u JDP-u

 

Predstava „Zapisi iz podzemlja“, po noveli Fjodora Mihajloviča Dostojevskog i u dramatizaciji i režiji Ane Đorđević, biće premijerno izvedena sutra uveče na sceni „Bojan Stupica“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP).

Umetnički direktor JDP-a Gorčin Stojanović ocenio je da je rediteljka uradila ličnu i osobenu dramatizaciju koja pritom ne izneverava teme, motive i značenja dela ruskog klasika.

Povezana vest:  Mlada violinistkinja Milica Žugić otvara jesenji deo ciklusa najboljih studenata FMU-a

-Ponosan sam što igramo Dostojevskog. Preispitivanje temeljnih etičkih principa posebno je važno u ovom vremenu u kojem osim pozorišta više nema medija koji bi se time bavili – rekao je on na konferenciji za novinare, ukazujući da su televizije zauzete farmama a bioskopi 3D projekcijama.

Đorđevićeva je izjavila da za nju ovaj komad predstavlja „antropološki pesimizam“ i da je u centru zbivanja Čovek, lik koji se tako i zove.

Povezana vest:  GLUMICA NADA ŠARGIN DOBITNICA NAGRADE "PETAR BANIĆEVIĆ"

-To je priča o povučenom, senzitivnom čoveku koji očajnički želi da dobije potvrdu sebe od strane svoje okoline – drugog čoveka, da vidi sebe u očima drugog ljudskog bića kao vrednog poštovanja i ljubavi – ukazala je rediteljka.

Na pitanje šta može da vrati veru čoveku, odgovorila je da je predstava i rađena iz te muke i zapitanosti gde je tračak svetla za koji može da se uhvati čovek kao pojedinac.

Povezana vest:  Balet Rima prvi put u Beogradu

U glumačkom ansamblu su Srđan Timarov, Marko Baćović, Jelena Trkulja, Marinko Madžgalj, Bojan Lazarov, Đorđe Marković i Slobodan Tešić.

Scenograf je Vesna Štrbac, kostimograf Lana Cvijanović, dizajner zvuka Vladimir Živković.