put u santjagoSUTRA POČINJE BALKANIMA
 
Evropski festival animiranog filma BALKANIMA počinje sutra 7. oktobra u Domu kulture Studentski grad, nastupom dečjeg hora aprilZMAJun grupe Škart u 19h i otvaranjem izložbe Fokus: Srbija, srpska animacija u prvoj deceniji BALKANIME u 19:30. Zatim od 20h u Velikoj sali DKSG nakon svečanog otvaranja sledi projekcija prvog takmičarskog programa u okviru koga će, između ostalih, biti prikazani filmovi „Super Venera“ Frederic Doazan-a iz Francuske o plastičnom hirurgu koji u realnom vremenu stvara novu boginju lepote i film „Lepota“ autora Rino Stefano Tagliafierro-a koji, na jedan zanimljiv način, oživaljava slike iz istorije umetnosti.
Na ovogodišnjoj BALKANIMI biće prikazano ukupno 119 filmova iz 25 evropskih zemalja, od ukupno 397 filmova koji su pristigli putem konkursa. Kao i predhodnih godina, BALKANIMA 2014 će imati dve takmičarske celine (autorsku i studentsku). Odluke o najboljim filmovima u autorskoj selekciji doneće žiri u sastavu: Špela Čadež (Slovenija), Marko Meštrović (Hrvatska) i Milen Alempijević (Srbija), a u studentskoj selekciji o nagradama će odlučivati žiri čiji su članovi: Denica Hristova (Bugarska), Petra Zlonoga (Hrvatska) i Siniša Milosavljević (Srbija). Nagrade će biti saopštene i uručene u subotu 11. oktobra u 20h.
Špela Čadež, prošlogodišnja dobitnica trofeja Balkanime za višestruko nagrađivani film Boles, će predstaviti svoje filmove i prikazati Making of filma Boles. Milen Alempijević, umetnički direktor Međunarodnog festivala animacije ANIMANIMA u Čačku, će predstaviti svoju novu knjigu Umetnost preterivanja, dok će Marko Meštrović, animator iz Hrvatske, koji je više puta nagrađivan na BALKANIMI, prikazati svoje animirane filmove u okviru pratećeg programa.
Svakog dana od 12h biće upriličen razgovor sa autorima koji budu bili prisutni, za sada je najavljeno preko 30 gostiju iz Evrope.
Pored dve panorame, evropskog i balkanskog filma, publika će imati priliku da vidi i 5 najboljih animiranih filmova koji se takmiče za najprestižniju evropsku nagradu Cartoon d’Or.
Program savremene italijanske animacije će predstaviti Andrea Martinjoni, Paola Bristot i Roberto Paganeli, radionicu muzike i animacije Ritam i frejmovi vodiće Koke Riobo Kortes, a masterklas Animirani zvučni pejzaž držaće Andrea Martinjoni.
Najmlađi i ove godine mogu očekivati zanimljiv dečji program u trajanju od 48 minuta, koji se retko može videti na televiziji i u bioskopima. Šest kratkih animiranih filmova najnovije produkcije iz Rusije, Velike Britanije, Francuske i Poljske, rađenih u različitim tehnikama (animacija lutke, crtež na papiru, 2D kompjuter, plastelin, 3D kompjuter), selekciona komisija je svrstala u poseban segment namenjen deci, koji je na programu BALKANIME u subotu 11. oktobra u 14h.
Ulaz na sve programe je besplatan.
Realizaciju BALKANIME 2014 podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja RS, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS.
Povezana vest:  Oskar: 50. nominacija za kompozitora "Ratova zvezda"