Danica Masnikovic u KomBank Art holuIzložba slika Danice Masniković u KomBank Art holu „Art animals – blue“

Posetioci izložbe mogu da se uvere koliko je zapravo slikarstvo smena uzbuđenja i opuštanja, borba sa sobom, sa idejom i najzad, sa belinom platna.
Akademska slikarka Danica Masniković predstavila je svoja najnovija dela, ulja na platnu, na izložbi u KomBank Art holu, nastavljajući ciklus posvećen kultu prirode i životinjskom svetu „Art animals“.
U svom prepoznatljivom stilu, jarkih boja i snažnog gesta, ova umetnica iznova oživljava tihe, gotovo nevidljive junake sveta koji nas okružuje, onog sveta koji nestaje u vrtlogu civilizacijskog haosa. Na njenim delima stalno je prisutan kritički odnos prema savremenom svetu, ali i odnos čoveka i prirode, kao i odnos prema živom svetu i brige o njemu.
„Moje slike su izraz onog što osećam, mojih misli, sna o životu, one su svojevrsna sublimacija života, riznica mojih sećanja, moji spokoji i nemiri, moje bure i mirne luke. Ono što slikam su velika i mala bića sveta, nearanžirane i neprekomponovane prirode, već čiste izvorne. Kljunaste ptice, kratkonogi i dugokljuni tukani, dugovrati i goluždravi nojevi, šestonogi skakavci, monumentalni nosorozi, tajnoviti morski konjici, ponosni petlovi – svi su oni, na moj način, promocija prirode i afirmacija života.“ – poručila je Danica Masniković, akademska slikarka.
Dela Danice Masniković deo su kolekcija Narodnog muzeja Beograda, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja Kragujevac. Na izložbi u KomBank Art holu predstavila je dela iz svoje „plave faze“, o kojoj kritika ima samo reči hvale.
„Ti veliki diptisi deluju monumentalno, poput oltara nekog ekološkog hrama u kome se, umesto hrišćanskog Boga, proslavlja večno božanstvo prirode. U tom gotovo religijskom kultu prema životu organske prirode, biljnog i životinjskog sveta, ima neke paganske snage, oslobođene jednako od starih kao i od novih kultova, koji su u različitim vidovima fetIšizirali naš odnos prema prirodi i prema životu.“ – smatra Đorđe Kadijević, poznati istoričar umetnosti i reditelj.
Posetioci izložbe mogu da se uvere koliko je zapravo slikarstvo smena uzbuđenja i opuštanja, satisfakcija, ali i tvrdoglavost, borba sa sobom, sa idejom i najzad, sa belinom platna.
„Ima li većeg izazova od beline, ali i većeg nadahnuća?“ – istakla je Danica Masniković.
Izložba u KomBank Art holu otvorena je do 19. oktobra, a ulaz je, kao i uvek – besplatan.

Povezana vest:  "Martina velika zagonetna avantura" uskoro u knjižarama Delfi širom Srbije