Kids Fest 2014 Deseti festival filmova za decu Kids fest u 30 gradova

Festival filmova za decu 10. Kids fest svečano počinje 13. oktobra u Dvorani Doma sindikata u Beogradu, a do 19. oktobra raznovrsne programe moći će da vidi najmlađa publika u čak 30 gradova, najavio je osnivač festivala „Megakom film“.
Manifestaciju pod sloganom „Hajde da gledamo filmove“ otvoriće ambasadorka festivala, glumica Nataša Tapušković. Biće upriličen zabavni program UMS-a, hor „Čarolija“ izvešće po prvi put himnu Kids festa i biće prikazan film iznenađenja.
Proteklih godina Kids fest je približio deci u Srbiji filmsku umetnost iz celog sveta. Revija nekih od najboljih ostvarenja za decu istovremeno je obrazovala mladu bioskopsku publiku i pružila joj kvalitetnu zabavu.
I za jubilarno izdanje obezbeđene su premijere zanimljivih animiranih, igranih i dokumentarnih filmova, koji ovoga puta stižu iz Amerike, Francuske, Belgije, Norveške, Švedske, Danske i Hrvatske.
Veći broj tih filmova prikazan je na poznatim svetskim festivalima kinematografije za decu, a na Kids festu naći će se sinhronizovani na srpski jezik.
Među njima je danski film „Dečko mrav“ koji poručuje da hrabrost ne zavisi od toga da li je neko mali ili veliki, jer heroji mogu biti i deca i odrasli.
Dirljiva francuska priča „Bela i Sebastijan“ govori o šestogodišnjem dečaku i njegovom prijateljstvu sa divljim psom.
Novi dokumentarac francuskog reditelja Luka Žakea „Bila jednom jedna šuma“ predstavlja omaž veličanstvenosti prašuma i apel za njihovu zaštitu od izumiranja.
Mala mišica i siromašni medved uspeće da prevaziđu sve razlike i izgrade lepo prijateljstvo u francusko-belgijskoj koprodukciji „Ernest i Selestin“, koja je 2013. nominovana za Oskara u kategoriji najbolji animirani film.
Posetioci 10. Kids festa uživaće i u najboljim 3D animiranim ostvarenjima – „Kako da dresirate svog zmaja“, „Rio 2“, „Gospodin Pibodi i Šerman“, „Šetnja sa dinosaurusima“.
Na repertoaru su i dva norveška filma – o avanturama najboljih prijatelja Kaspera i Eme u kojima ih prate njihovi plišani prijatelji Zečica i Lavić i o malom ježu Ludvigu koji prevazilazi svoje strahove da bi od snežne katastrofe spasao prijatelje, selo i Božić.
Tu su i danski filmovi „Olsen u velikoj nevolji“ i „Rajsko putovanje“, kao i hrvatski „Zagonetni dečak“ (nastavak filma „Koko i duhovi“).
Deseti Dečiji filmski festival Kids fest koji se ove godine odvija pod sloganom „Hajde da gledamo filmove“ svečano će u ponedeljak 13. oktobra u 11:30 u Dvorani Doma Sindikata Cene karata za bioskopske projekcije na Kids festu i ove godine su veoma pristupačne, posebno za grupne posete. Posetioci Kids festa mogu da dođu do svojih ulaznica na blagajnama bioskopa.
U bioskopima najmlađe posetioce očekuju i zanimljive radionice, igrice i pokloni.
Kao i prethodnih godina, važan deo festivala je Kids fest Arena u Dvorani Doma sindikata, od 13. do 17. oktobra. U zabavnim, kreativnim i obrazovnim radionicama učestvovaće brojni animatori i plesne grupe.
Mališani će imati priliku da naprave fotografije, zapevaju na karaokama, oprobaju se u modeliranju gline, upoznaju svet baleta, druže se sa maskotama, klovnovima i igraju u duhu hip-hopa.
U Beogradu se 10. Kids fest održava i u bioskopima Sinepleks na Ušću i u Delta sitiju, u Rodi i Fontani.

Povezana vest:  Ukupno 21 film u trci za Zlatnog lava festivala u Veneciji