MovieTapeSrpska kinematografija na festivalu u Kanu

 

Srpska kinematografija će na Kanskom festivalu, koji počinje sutra, biti zastupljena u takmičarskoj selekciji mladih autora, u programu „Atelje“ za razvoj projekata, na marketu i u zajedničkom Regionalnom paviljonu.

Kratki igrani film „Ja već jesam sve ono što želim da imam“ Daneta Komljena u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu učestvovaće u takmičarskom programu Sinefondasion (Cinefondation).

Taj program je posvećen otkrivanju novih talenata, a Komljenov ispitni film sa treće godine režije u klasi Slobodana Šijana uvršten je u selekciju od svega 13 filmova, odabranih među 1.500 prijavljenih radova iz celog sveta.

Povezana vest:  Dobitnik Zlatnog lava za najbolji film"Zemlja nomada" u bioskopima početkom 2021.

Predsednik žirija programa Cinefondation je čuveni kanadski reditelj Atom Egojan.

Poznati srpski reditelj i producent Srdan Golubović predstaviće svoj novi filmski projekat pod naslovom „Krugovi“ pred svetskim producentima na scenaristickim sesijama kanskog programa „Atelje“.

Ovaj projekat uvršten je među samo 15 naslova iz celog sveta koji su odabrani za predstavljanje dela u nastanku.

Cilj „Ateljea“ je da se sufinansiranjem pomogne autorima u završavanju njihovih projekata i da im se omoguće neposredni kontakti sa profesionalcima iz filmske industrije koji će boraviti u Kanu.

Premijeru na festivalskom marketu imaće dugometražni igrani film reditelja i scenariste Janka Baljka „Plavi voz“. Potencijalni kupci iz sveta videće ovaj film o generaciji koja maturira 1980. godine, u vreme smrti Josipa Broza Tita, pre naše publike jer je premijera u Beogradu najavljena za 25. maj.

Povezana vest:  Horor "Mučenice" od 4. februara u bioskopima

Filmski centar Srbije (FCS) predstaviće celokupnu domaću produkciju iz proteklih godinu dana i to u zajedničkom Regionalnom paviljonu jugoistočne Evrope.

Prvi zajednički nastup na toj najvažnijoj filmskoj „pijaci“ na svetu imaće osam zemalja. Uz Srbiju, to su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Makedonija i Slovenija.

Regionalni paviljon zamišljen je kao zajednički prostor na kojem će moći da se okupe filmski stvaraoci iz ovih zemalja, prisutni na Kanskom festivalu, da se sretnu sa kolegama, organizuju sastanke i nađu prostor za svoje projekte.

Povezana vest:  Pogledajte prvi trejler za film „Luda vožnja 3D“!

V.d. direktora FCS-a Miroljub Vučković ukazao je tim povodom da živimo u složenim okolnostima, u regionu u kojem su mnogi bili povređeni na razne načine – ekonomski, životno, politički…

-Želimo da ovaj potez bude jasan. Želimo da budemo partneri i da radimo zajedno, jer zajedno smo jači nego što i sami možemo da pretpostavimo – istakao je Vučković.