robin_hud_2Robin Hud večeras premijerno u Sava centru
Premijera filma „Robin Hud“ biće održana večeras u 20.30h, u Sava centr, a već od sutra film kreće da osvaja bioskopske sale.
Oskarovac RASEL KROU ponovo se ujedinio sa rediteljem blokbastera „Gladijator“, filmskom legendom RIDLIJEM SKOTOM, kako bi snimili epsku akcionu-avanturu „Robin Hud“. Priča govori o legendarnoj figuri generacijama poznatoj pod imenom „Robin Hud“, čiji su podvizi istrajali u popularnoj mitologiji i raspaljivali maštu onih koji su delili njegov duh pravedništva i avanture.
U Engleskoj 13. veka, Robin i njegova družina razbojnika suprotstavili su se korupciji u lokalnom selu i poveli su bunu protiv krune koja će zauvek promeniti ravnotežu sile između kralja i njegovih podanika. I bilo da ga doživljavate kao odmetnika ili heroja, jedan čovek skromnog porekla postaće večni simbol slobode za svoj narod.
“Robin Hud” prati život eksperta u streličarstvu, koji je ranije bio zainteresovan samo za samoodbranu, od služenja u vojsci kralja Ričarda u ratu protiv Francuza. Posle Ričardove smrti, Robin odlazi u Notingem, grad koji pati zbog korupcije despotskog šerifa i preteranih poreza, gde će se zaljubiti u smelu udovicu Lejdi Marion (oskarovka KEJT BLANŠET „Avijatičar“, „Elizabet“), ženu koja je skeptična po pitanju identiteta i motivacija ovog razbojnika iz šume. U nadi da će zadobiti ruku gospe Marion i da će spasiti selo, Robin će sastaviti bandu čije se smrtonosne veštine mogu meriti samo s njihovom željom za životom.
Zbog toga što im je zemlja oslabljena zbog decenija provedenih u ratu pod neuspešnom vladavinom novog kralja, Robin i njegova družina krenuće u još veću avanturu. Ovaj neočekivani heroj će sa svojim saveznicima dati sve od sebe da spreči da se njegova zemlja ne upusti u krvavi građanski rat i da još jednom vrati slavu Engleskoj.
ROBIN _HUD_ 1Pored Rasela Kroua i Kejt Blanšet, u filmu igraju još i VILIJAM HERT („The Good Sheperd“, „A History of Violence“), MARK STRONG („Šerlok Holms“), OSKAR AJZAK („Body of Lies“, „Če“) i mnogi drugi.
Sniman je na lokacijama u Engleskoj i Velsu a radnja filma se dešava u periodu od smrti kralja Ričarda I 1199. godine do 1215. godine kada je potpisana Magna Carta.
Mit i legenda: otkrivanje Robina Huda
Priče o hrabrosti Robina Huda decenijama su bile deo engleske literature. A ono što je počelo kao usmena legenda završilo se kao scenario. Ovaj heroj je takođe imao bogatu istoriju na ekranu. Robin je bio prikazan u preko 30 značajnih filmova i televizijskih produkcija. U svim ovim verzijama Robin je opisivan ili kao obespravljen plemić ili češće kao darežljivi lopov koji krade od bogatih i daje siromašnima.
-Filmovi o herojima me inspirišu – kaže producent filma Brajan Grejzer i nastavlja: -Priča o Robinu Hudu mi je bila posebno primamljiva jer se radi o čoveku koji se bori za pravdu i ima veštinu i odlučnost da je sprovede.
-U ovom našem filmu, objašnjavamo ko je Notingemski šerif, lejdi Marion i njen svekar, kako funkcionišu severni delovi Engleske i baroni i kako je Engleska kontrolisana u to doba -nastavlja Grejzer  i ističe: – Do kraja filma ćete takođe znati i ko je Robin. Kraj našeg filma je u stvari početak skoro svih ostalih filmova koji su snimani na ovu temu.
Krou kaže da je bio oduševljen kada mu je bila ponuđena ova uloga jer je još od detinjstva bio veliki fan ovog odmetnika. Međutim, Rasel je pristao da igra u filmu uz jedan uslov: – Rekao sam da ću pristati da snimam Robina Huda ali samo ako će imati novi pristup priči, kaže Rasel.
robin_hud_3-Ovo je jedna od priča koja se najduže održala u engleskom jeziku – nastavlja Rasel i dodaje: – To zaslužuje da je joj se pristupi s poštovanjem. Ja sam smatrao da ako planiramo da oživimo Robina Huda to moramo da učinimo tako kao da je sve ono što smo dosad znali o ovoj legendi bilo razumljiva greška. Mora biti drugačije od svega dosad viđenog. Uzmite kao primer Robina i Malog Džona koji se ne slažu od prvog trenutka. Kad ih mi prvi put vidimo zajedno oni su već u nekoj svađi. Ali ona se ne odigrava na balvanu pored potoka kao što je već viđeno sto puta. Ono što smo mi učinilo to je da smo redefinisali vreme i promenili vremenski tok priče.
Krou i Grejzer su se okrenuli jedinoj osobi koja bi mogla da se izbori s ovakvim filmom, Ridliju Skotu.
-Bio mu je potreban reditelj koji ume da se snađe s filmovima epskih razmera – kaže Grejzer i dodaje: – neko ko prihvata njegovu autentičnost, ko je zainteresovan za ambijent, vreme, političke i istorijske događaje koji su se dešavali u to doba. Želeo sam da shvati koliko je brutalno to vreme bilo i da napravi „Gladijatorsku“ verziju Robina Huda, a samo Ridli Skot ume to vizuelno da izrazi na najuzbudljiviji i najupečatljiviji način.
Filmadžije su delile istu viziju: hteli su da istraže kako je skroman čovek postao šampion naroda, a odgovor su pronašli u tome da ispričaju njegovu priču u okviru jednog specifičnog istorijskog konteksta. Grejzer objašnjava: -Želeli smo da obuhvatimo i političke i istorijske činjenice ovog doba: Engleska je bila bankrot, pretila joj je opasnosti od građanskog rata i rata sa Francuskom, a njome je vladao nesposobni kralj Džon. Sa takvom pozadinom mogli smo da istražimo poreklo priče kako je Robin Hud postao to što jeste.
Režija: Ridley Scott
Uloge: Russell Crowe, Cate Blanchett, William Hurt, Mark Strong, Mark Addy, Oscar Isaac, Danny Huston
Žanr:  Akciona avantura
Studio:Univerzal
Povezana vest:  Brojni svetski poznati snimatelji gostuju u Beogradu