fifaFIFA odredila termine Prvenstva sveta za U-20 i U-17 selekcije

 

Oba šampionata održaće se 2011.godine u Meksiku i Kolumbiji, a Srbija ima realne izglede da se po prvi put plasira na ova takmičenja

Svetska kuća fudbala, FIFA, informisala je nacionalne saveze o definitivnim terminima za Prvenstva sveta mlađih reprezentativnih selekcija, U-20 (igrači do 20 godina) i U-17 (igrači do 17 godina). Oba šampionata održaće se u 2011.godini, a najpre će biti održano U-17 Prvenstvo sveta čiji će organizator biti Meksiko od 18.juna do 10.jula 2011.

Na ovom takmičenju učestvovaće 24 selekcije, a Evropa će dati ukupno 6 predstavnika, šest prvoplasiranih selekcija sa Prvenstva Evrope 2011. u Srbiji (03. – 15.maj). Ovakva raspodela „viza“ daje sasvim realne šanse našim fudbalerima rođenim posle 1.1.1994. (selektor Milovan Đorić) da pred domaćom publikom zabeleži istorijski uspeh i po prvi put ostvari plasman na završnicu Prvenstva sveta za igrače do 17 godina. Za naše momke biće dovoljno da u fazi po grupama budu bar treći od četiri reprezentacije i time će ostvariti veliki rezultat i sebi obezbediti odlazak na najznačajnije takmičenje generacije.

Povezana vest:  Biševac teže povređen i mora na operaciju kolena

Kad je u pitanju Prvenstvo sveta za igrače do 20 godina, FIFA je organizaciju dodelila Kolumbiji u periodu od 29.jula do 20.avgusta 2011.godine, a takmičiće se fudbaleri rođeni posle 1.1.1991. Upravo ova generacija naših fudbalera uskoro će se u Austriji boriti za plasman na Prvenstvo Evrope u Francusku, odakle će se takođe šest prvoplasiranih selekcija kvalifikovati za SP 2011. u Kolumbiju. Za razliku od kadetskog uzrasta gde i FIFA i UEFA održavaju završne turnire za U-17 selekcije, kod omladinaca FIFA organizuje takmičenja za U-20, a UEFA za U-19 selekcije, ali uz godinu dana razlike (u pitanju su ista godišta).

Povezana vest:  Manćini: Siti mora još da se pojača na leto

Srpski omladinci imaće nešto teži put od svojih mlađih kolega da se domognu Prvenstva sveta u Kolumbiji 2011, a za takav uspeh potrebno je da trijumfuju u drugom krugu kvalifikacija na turniru u Austriji, kao i da na Prvenstvu Evrope u Francuskoj ove godine budu među šest prvoplasiranih selekcija. Imajući u vidu kvalitete Ljajića, Ignjovskog, Milanovića, Đuričića, Aleksića i ostalih imamo razloga za optimizam i u ovoj selekciji koju sa klupe odnedavno predvodi Tomislav Sivić.

Povezana vest:  Kleo sutra na prijemu kod potpredsednika Vlade Srbije Ivice Dačića

Na U-20 FIFA Prvenstvu sveta Srbija do sada takođe nikada nije učestvovala, a 1986. u Čileu nastupala je selekcija Jugoslavije koja je tada i osvojila šampionsku titulu.

Titule prvaka sveta u mlađim selekcijama trenutno drže Gana (U-20) i Švajcarska (U-17) .