FAF Logo21 film u glavnom programu 20. Festivala autorskog filma
 
 U glavnom programu jubilarnog Festivala autorskog filma, koji se ove godine održava od 26. novembra do 3. decembra, biće prikazano 21 ostvarenje, među kojima su pobednik Kana „Zimski san“ turskog reditelja Nurija Bilge Džejlana, pobednik Berlina „Crni ugalj tanak led“ kineskog reditelja Diao Jinana, kao i nagrađivani filmovi iz Kana – „Levijatan“ (režija Andrej Zvjagincev, nagrada za najbolji scenario), „Zbogom jeziku 3D“ (režija Žan-Lik Godar, Nagrada žirija).

Jubilarni FAF publici poklanja i novi film jednog od miljenika festivalske publike, reditelja Gzavijea Dolana, koji je ove godine podelio Nagradu žirija u Kanu sa kultnim Žan-Likom Godarom. „U svom prvom filmu želeo sam da ubijem svoju majku“, rekao je Dolan, „u poslednjem filmu tražim njenu osvetu“. Izuzetno vešto snimljen, estetski šokantan, film „Mamica“ poseduje istu energiju kao prethodni Dolanovi filmovi, ali kanalisanu tako da izazove veći efekat nego ikada.

Povezana vest:  U susret početku prikazivanja filma "Warcraft – početak" jedinstveni događaj za sve ljubitelje

Jubilarno izdanje Festivala dovodi i zanimljive goste u Beograd. Amerikanac Kater Hodjern predstaviće svoj film „Ribari bez mreža“ nagrađen u Sandensu za najbolju režiju. „Ribari bez mreža“ nastao je na osnovu istoimenog kratkometražnog rediteljevog projekta, takođe nagrađenog u Sandensu. Sniman u Istočnoj Arfici sa somalijskim naturščicima, ovaj film je opojna i ujedno otrežnjujuća priča o modernim piratima. Debitant kada je u pitanju dugometražni film, Kater Hodjern kombinuje visokoprofilni triler sa intimnim, slojevitim kvalitetima umetničkog filma, upoznajući publiku sa piratima kao ljudima, humanizujući ih tako što prikazuje njihove moralne dileme i razorne unutrašnje borbe.

Povezana vest:  Hari Poter najgledaniji film u svetskim bioskopima

Glavna sala festivala i ove godine biće Dom omladine Beograda, dok će se festival održati i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Muzeju i Zgradi Jugoslovenske kinoteke, bioskopu „Fontana“, kulturnom centru Parobrod i Domu kulture Studentski grad.

Festival autorskog filma svake godine poseti preko 20.000 gledalaca.