sarajevofilmfestivalPočinje Sarajevo film festival

Sarajevo film festival, 19. po redu, počinje danas, a do 24. avgusta biće prikazan 241 film u 12 selekcija.
Festival će otvoriti ostvarenje bosanskohercegovačkog režisera Danisa Tanovića – „Epizoda u životu berača željeza“, dok će na zatvaranju biti prikazan film „Kutija za užinu“ Riteša Batra u koprodukciji Indije, Francuske, Nemačke i SAD.
Za nagrade festivala takmičiće se devet igranih filmova – 10 kratkometražnih ostvarenja i 21 dokumentarac.
U takmičarskoj selekciji su i srpski kratki film „Rabbitland“ prema scenariju Ane Nedeljković, u režiji Nedeljkovićeve i Nikole Majdaka Juniora, kao i dokumentarci „Anplag“ Mladena Kovačevića, „Ja, kada sam bila klinac, bila sam klinka“ Ivane Todorović.
Uvršteni su i „Bijeg“ Srđana Keče u srpsko-bosanskohercegovačkoj produkciji, kao i film „Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo“, snimljen u srpsko-francusko-nemačkoj koprodukciji, po scenariju Ane Vujanović i Marte Popivode, koja potpisuje i režiju.
Najbolji igrani film izabraće žiri u sastavu: reditelj Danis Tanović (BiH), glumac Uliks Fehmiu (Srbija), direktor fotografije Kristin A. Mejer (Nemačka), umetnički direktor „Critics week“ Šarl Teson (Francuska) i glumica Mirela Oprisor (Rumunija).
Selekciju kratkih filmova ocenjivaće mendžer programa „Panorama“ Berlinskog filmskog festivala Paz Lazaro, umetnik Mladen Miljanović (BiH) i reditelj Paul Negoesku (Rumunija).
Nagrade u selekciji dokumentarnog filma dodeliće žiri koji čine producent Džoslin Barns (SAD), rediteljka i scenaristkinja Vibeke Brild (Danska) i istoričarka filma Jasmin Basik (Švajcarska).
Biće dodeljene nagrade: Srce Sarajeva za najbolji igrani film, Specijalna nagrada žirija, Srce Sarajeva za najboljeg glumca, Srce Sarajeva za najbolju glumicu, Srce Sarajeva za najbolji kratki film, Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film i Specijalna nagrada žirija za takmičarski program – dokumentarni film.
U okviru programa „Posvećeno“ biće prikazani filmovi rumunskog reditelja Kristija Puijua, dok je u selekciju „Open air“ uvršten film srpskog reditelja Srdana Golubovića „Krugovi“.
Glavna zvezda ovogodišnjeg festivala biće američki glumac Deni Glover, poznat široj publici po filmskom serijalu „Smrtonosno oružje“, u kome je igrao sa Melom Gibsonom.
Najavljen je i dolazak reditelja Dejvida Gordona Grina, Arija Folmana, Pabla Bergera, Sabastijana Lelia, Golubovića, kao i glumaca Adama Bakrija, Valeda Zuaitera, Emila Hirša.
U okviru festivala sedmi put se organizuje „Sarajevo talent kampus“, namenjen mladim filmskim talentima iz zemalja jugoistočne Evrope, na kome će učestvovati i 10 autora iz Srbije.
To su reditelji Miona Bogović i Ivan Stojiljković, filmski kritičari Daniel Mandić i Ivan Velisavljević, scenaristi Gorana Jovanović i Maša Seničić, glumica Višnja Obradović i producenti Petar Mitrić, Anica Stojanović i Marija Stojanović.

Povezana vest:  Transformacija Kejt Bekinsejl koju niko nije očekivao!