Decaci Los Andjeles 1„Dečaci iz ulice Marksa i Engelsa“ prikazani u Los Anđelesu

Pred prepunom dvoranom Wilshire Screening Room na Beverli Hilsu, sinoć je po kalifornijskom vremenu, prikazan film Nikole Vukčevića „Dečaci iz ulice Marksa i Engelsa“ koji je zvanični crnogorski kandidat za nagradu Oskar.

Uz članove Američke filmske akademije, goste iz Britanske filmske akademije (BAFTA) i organizatore projekcije iz European film promotion-a, u publici je bilo i dosta iseljenika sa prostora Balkana koji su vidno emotivno ispratili film. Posle projekcije, reditelj Nikola Vukčević i producent Ivan Đurović, uz uvodničara Džoa Muehlbergera iz EFP-a, odgovarali su na pitanja publike i vodili prisan razgovor kojim je sumirana uspešna noć za balkansku kinematografiju u samom središtu američke filmske industrije. Razgovaralo se o filmu, njegovim likovima, dramskim motivima, kao i o Balkanu i percepciji dobra i zla. Reditelj Vukčević se zahvalio na dirljivim emocijama iz publike, naglasivši da je ovo lep trenutak uspeha za sve koji su radili na „Dečacima“ i da je svestan koliko od samog filma, zapravo, najmanje zavisi ostatak procedure nominacije za Oskara i da sve što sledi u tom pravcu očekuje rasterećen od bilo kakvog imperativa plasmana. „Zadovoljan sam postignutim i zahvalan za sve što su „Dečaci“ doneli u prethodnih nekoliko meseci i samo učestvovanje u kandidaturi Američke filmske akademije izuzetno je proširilo međunarodnu percepciju filma. U ovom trenutku je to veliki benefit, naročito ukoliko se uzme u obzir da će uskoro krenuti bioskopska distribucija širom Balkana“, dodao je Vukčević.

Povezana vest:  Leonardo Dikaprio u reklami za kineski mobilni telefon

Podsetimo, „Dečaci iz ulice Marksa i Engelsa“ su premijerno prikazani na Hercegnovskom filmskom festivalu na kome su osvojili nagrade za najbolju režiju i kameru. Film je, zatim, prikazan na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu, gde je Branka Stanić nagrađena Poveljom za najboljeg stranog glumca, ravnopravno sa Brankom Đurićem-Đurom. Usledio je festival u Leskovcu na kome je film osvojio specijalnu nagradu žirija za režiju. Na nedavno održanim Mojkovačkim filmskim susretima, „Dečaci“ su osvojili čak tri nagrade – najbolja ženska uloga (Ana Sofrenović), najbolja ženska sporedna uloga (Branka Stanić) i najbolja muška sporedna uloga (Mišo Obradović, ravnopravno sa Sergejem Trifunovićem za ulogu u filmu „Mali Budo“).

Povezana vest:  ,,MARINA ABRAMOVIĆ: UMETNIK JE PRISUTAN” U SAVA CENTRU, U SREDU 9. MAJA

Uloge u „Dečacima“ tumače Momčilo Otašević, Goran Bogdan, Ana Sofrenović, Branka Stanić, Nebojša Glogovac, Branimir Popović, Petar Božović, Filip Đuretić, Mišo Obradović, Emir Hadžihafisbegović, Anđela Mićanović, Julija Milačić. Specijalni gosti su Damir Urban i Nenad Knežević Knez.

Trejler možete pogledati OVDE!

„Dečaci iz ulice Marksa i Engelsa“ u Srbiji će se prikazivati od 27. novembra.

Povezana vest:  Od 18. januara „Nedelja“ u bioskopima širom Srbije