Iscezla 1Počela sezona američkih filmskih nagrada, „Iščezla“ dobio Holivudsku filmsku nagradu za najbolji film

U Los Anđelesu je sinoć počela sezona dodele američkih filmskih nagrada koja se završava dodelom prestižnih Oskara 22. februara 2015. godine.
Film „Iščezla“ (Gone Girl) s Benom Aflekom u glavnoj ulozi supruga osumnjičenog da je ubio svoju ženu, dobio je Holivudsku filmsku nagradu (Hollywood Film Awards) za najbolji film.
Britanski glumac Benedikt Kamberbač dobio je nagradu za najboljeg glumca u filmu „Imitation Game“, dok je njegova partnerka Kira Najtli osvojila nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu.
Nagradu za najbolju glumicu dobila je Džulijana Mur za film „Still Alice“, potresnu priču o profesorki lingvistike obolele od Alchajmerove bolesti.
Glumac Robert Duval (83) osvojio je nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu u filmu „The Judge“ (Sudija) u kojem igra sudiju optuženog za ubistvo.
Nagrađeni su i britanski glumci Džek O’Konel i Edi Redmajn za film o poznatom astrofizičaru Stivenu Hokingu „The theory of everything“.
Pažnju je privuklo neobično ponašanje Džonija Depa, koji je tiho govorio na bini i dva puta psovao, pre nego što je prekinut reklamama.
Holivudske filmske nagrade, koje označavaju početak sezone filmskih nagrade pre Zlatnog Globusa i Oskara, sinoć je emitovan prvi put na televiziji Si-Bi-Es, rivalu Ej-Bi-Siju koji emituje Oskare, dok En-Bi-Si tradicionalno prenosi dodelu Zlatnog Globusa.
Američka reperka i glumica Kvin Latifa bila je domaćin dvočasovne ceremonije, koja se održava od 1997. godine u Los Anđelesu, ali je prvi put ove godine prenošena preko televizije.
Na svečanosti su bili i Andželina Džoli, Dženifer Lopes, Robert Patinson, Kris Rok i Robert Dauni Džunior.
Američka javnosti ima podeljeno mišljenje o toj nagradi. Neki je smatraju značajnom zbog predstojećeg Oskara, dok je drugi ne smatraju ozbiljnom nagradom.
List Varajeti ironiše da su te nagrade „više misteriozne nego očekivane“, jer se tačno ne zna identitet onih koji glasaju za filmove, dok za Oskare glasaju članovi američke Akademija za film i nauku.

Povezana vest:  Tom Kruz i Džek Nikolson u akcionoj komediji