dacic_na_snimanju_filmaSrbija kao filmska destinacija

 

Srpska filmska asocijacija (SFA) promovisaće Srbiju kao filmsku destinaciju za snimanje inostranih produkcija na festivalu u Kanu gde će učestvovati na marketu „Marće du Film“ i „Producentskoj mreži“, najavila je izvršni direktor SFA Ana Ilić.

Prethodno se SFA, uz podršku USAID Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije, po drugi put predstavila na sajmu lokacija u Santa Moniki, koji već 25 godina organizuje Međunarodna asocijacija filmskih komisija. SFA je zvanični član te asocijacije od februara ove godine.

Povezana vest:  "NEBESKU TEMU" U KOMBANK DVORANI POGLEDALO PREKO 3500 GLEDALACA

Na sajmu su neposredna konkurencija Srbiji bili Jordan (u kojem je pre dve godine snimljen „Katanac za bol“) i Maroko (gde je nedavno završen drugi nastavak hita „Seks i grad“), što pokazuje ambicije zemalja da se uključe u filmsku industriju bez obzira na veličinu domaće kinematografije.

Iz našeg regiona bile su prisutne Češka, Mađarska i po prvi put Hrvatska, koju je predstavljala jedna producentska kuća, dok su Rumunija i Bugarska izostale.

Povezana vest:  Oženio se Doni Valberg

Pored predstavljanja na sajmu, SFA je organizovala sastanake sa producentima iz nezavisnih kompanija, ali i velikih studija kako što su Univerzal, Fox, CBS, Walden Media, Columbia, Dream Works.

SFA nastoji da obezbedi jasnu i pozitivnu poruku o filmskom sektoru u Srbiji kako bi podstakla internacionalnu produkciju u našoj zemlji.

Prema rečima Ilićeve, „primetan je rast interesovanja za Srbiju kao novu destinaciju“, a dobar glas onih koji su već radili u Srbiji širi se, naročito zahvaljujući visoko kvalitetnom projektu „Koriolan“.

Povezana vest:  Deset najuspešnijih filmova u 2012.

U proteklih godinu dana Srbiju su obišli strani producenti u potrazi za lokacijama za projekte ukupne vrednosti preko 360 miliona dolara.

Međutim, još se očekuje da Vlada uvede najavljene podsticajne mere za privlačenje stranih filmskih i televizijskih produkcija u Srbiju, čime bi se uposlilo više od 4.000 domaćih filmskih radnika i još hiljade onih koji rade u drugim granama privrede, a koje daju podršku produkcijama poput ugostiteljstva, drvne i tekstilne inudstrije, transporta, ukazuju u SFA.