Put_film_MediumDeset nezavisnih filmova u glavnom takmičarskom programu festivala Cinema City
Deset filmova iz takmičarske selekcije internacionalnog nezavisnog filma, „Exit Point“ biće u konkurenciji za Ibis, glavnu nagradu festivala Cinema City, koji se u Novom Sadu održava od 5. do 12. juna 2010. Pored nagrade za najbolji film, festival će u okviru ove selekcije dodeliti i nagrade za najbolju režiju i glumu.
Exit Point selekcija donosi aktuelna, hrabra i drugačija filmska ostvarenja svetske kinematografije i predstavlja laureate najznačajnijih svetskih festivala kao što su Kan, Berlin, Tribeka, Sandens. Ove godine publika će imati prilike da pogleda najznačajnija autorska ostvarenja iz Izraela, Nemačke, Indije, Danske, Iraka, Kine, Francuske, SAD-a i Španije, priče o ljudima s margine, zaboravljenima, ali i tople i duhovite ljudske priče koje ne mogu da se vide svaki dan.
Filmski autori daju iz godine u godinu sve veći doprinos  u skretanju pažnje javnosti na svetske sukobe i posledice koje oni mogu da ostave na žrtve rata, kao i njihove porodice. Izraelsko-nemački film „Adžami“ reditelja Skandara Koptija i Arona Šanija daje izvanredan portret kulturnih sukoba na Bliskom istoku kroz pet priča ljudi sa ulica Tel Aviva. Film je bio nominovan za Oskara za najbolji strani film, a osvoijo je brojne nagrade na festivalima u Kanu, Solunu, Talinu. Osvrt na Drugi Zalivski rat daje gost festivala i nosilac specijalnog dela programa „Pod Reflektorom“, Muhamed Al Darađi, sa svojim novim ostvarenjem, „Sin Vavilona“.  Surovu epopeju o nemilosrdnom Kinesko-japanskom ratu iz 1937. godine i genocidu koji je počinjen u tadašnjoj prestonici Kine, Nanđingu, ispričao je kineski autor Čuan Lu u svom filmu „Grad života i smrti“.
Težina glumačkog života, slave i alkoholizma tema je šarmantnog ostvarenja nemačkog reditelja Andreasa Drezena, „Viski sa Vodkom“,  ali i danskog filma reditelja Martina P. Zandvlita, „Aplauz“, u kom je talentovana glavna glumica, Paprika Stin, odigrala ulogu svog života, osvojivši brojne nagrade. Snažna priča o odrastanju jedne tinejdžerke u nepristupačnim planinama u SAD-u ispričana je filmom Debre Granik, „Zima do kostiju“, koji je pobedio na ovogodišnjem Sandens festivalu, i osvojio nagrade na Berlinalu, dok je španski rediteljski dvojac,  Antonio Naharo i Alvaro Pastor, stvorio dirljivo i duhovito ostvarenje o mladiću koji boluje od Daunovog sindroma, „Ja, takođe“.
Urnebesna komedija izraelskih režisera Šarona Majmona i Ereza Tadmora, „Pitanje veličine“  prati život četvorice gojaznih prijatelja koji, nakon što im  je dojadila  tiranija dijetama, odlučuju da potraže svoju sreću u svetu sumo rvača. Neobična priča i uzbudljiva avantura nas očekuje i u ostvarenju indijskog reditelja Deva Benegala, „Put, film“, dok će ljubitelji špijunskih priča zasigurno uživati u ostvarenju Kristijana Kariona, „Afera Zbogom“ sa Emirom Kusturicom u glavnoj ulozi.
Ovogodišnji program Exit Point, posebno posvećujemo i ljudima sa posebnim potrebama. Posebnim potrebama – i u bukvalnom i u metaforičkom smislu. Ljudima koji su rođeni sa Daunovim sindromom, ratnim stradalnicima, alkoholičarima, špijunima, izbeglicama, siročićima, ljudima preterane telesne težine… Svima onima koji imaju posebnu potrebu za srećom, razumevanjem i ljubavlju bližnjih. Svima onima, koji imaju i posebnu potrebu za dobrim i značajnim filmom i festivalom koji im takve filmove nudi,  najavljuje selektorka programa Exit Point, Dubravka Lakić.
Povezana vest:  Kostim Darta Vejdera na aukciji