20-FAFOmaž Branku Vučićeviću počinje u četvrtak 27. novembra u Muzeju kinoteke

Program Srpski ekscentrični film: omaž Branku Vučićeviću počinje u četvrtak 27. novembra u Muzeju kinoteke u okviru XX Festivala autorskog filma. Učešće u uvodnom razgovoru (na sceni Muzeja kinoteke u Kosovskoj od 20.30h) posvećenom protejski mnogoznačnom i neuhvatljivom, multimedijalnom Vučićevićevom opusu najavili su filmološkinja Aleksandra Sekulić, reditelj Slobodan Šijan, dizajner i publicista Dejan Kršić (Zagreb), reditelj Karpo Godina (Ljubljana), reditelj i pisac Boris Miljković, dramaturg i filmski kritičar Ivan Velisavljević.
U okviru programa biće prikazana antologijska dela jugoslovenskog filma na kojima je Vučićević radio kao scenarista: Slike iz života udarnika B. Čengića, Rani radovi Ž. Žilnika, Splav meduze i Veštački raj K. Godine i Šumanović: komedija umetnika B. Miljkovića i B. Dimitrijevića.
„Bande à part“ je nova sekcija Festivala autorskog filma. Nastala je iz naše želje da Festival autorskog filma, pored novih filmova već potvrđenih i nadolazećih autora, publici predstavi i jednu drugačiju, radikalniju mogućnost nezavisnog autorskog filma. U pitanju su smeli, često vizionarski, uvek autonomni autorski glasovi koji proširuju naše poimanje onoga što film može da bude.
U Dvorani kulturnog centra Beograda 27. novembra program „Bande a part – Radikalni autorski film“ otvoriće ostvarenje „Šapat senki“ Žan-Mari Strauba. „Šapat senki“ zasnovan je na antologiji Žorža Bernanosa, i bio bi to verovatno prvi film Žan-Mari Strauba da ga 1950. godine rat u Alžiru, u kome nije želeo da se bori, nije naterao da iz Francuske ode u egzil. Sa Bernanosom se Straub prvi put susreo kao srednjoškolac, kroz Bresonov film „Dnevnik seoskog sveštenika“. Ovaj film je prvi put da Straub kao filmski autor radi na osnovu Bernanosovog teksta. Publika će biti u prilici da vidi isto veče još dva njegova filma „Komunisti“ i „O Veneciji“.
Komunisti, poslednji film francuskog reditelja Žan-Mari Strauba, o otporu nacističkom teroru u Nemačkoj predstavlja neku vrsta kaleidoskopa komunističke misli i akcije. Dok nas ludilo ne razdvoji, kineskog reditelja Vanga Binga, je dokumentarna hronika svakodnevnice psihijatrijske bolnice u provinciji Junan i portret institucije koja programira koliko i dijagnosticira ludilo. Od onoga što je bilo, Lav Diaza, doziva u sećanje jedan period autorovog detinjstva i kolaps siromašne pomorske četvrti tokom poslednjih dana pred uvođenje ratnog stanja na Filipinima 1972. Anđela Riči Luči i Jervant Đanikijan u Varvarskoj zemlji, kroz montažu arhivskog materijala koji je snimio italijanski inženjer u Etiopiji početkom prošlog veka, govore o nadolazećem fašizmu. Portugalski reditelj Pedro Kosta sa filmom Konj zvani Dukat nastavlja svoj rad sa imigrantima iz lisabonskih predgrađa. Kanadski kritičar i reditelj Denis Kote kroz Radost čovekove želje postavlja pitanje rada u kapitalizmu dok je Isečci iz života srećnog čoveka, američkog eksperimentalnog reditelja Džonasa Mekasa, njegov filmski dnevnik od 1960. do 2000. i autobiografska poema u slavu života.
Glavna sala festivala i ove godine biće Dom omladine Beograda. Festival se održava na više lokacija u gradu: Dvorani Kulturnog centra Beograda, Muzeju Jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11) i Novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 1), UK „Parobrod“, Domu kulture Studentski grad, bioskopu „Fontana“. U znak podrške Festivala autorskog filma bioskopu „Zvezda“, nekoliko filmova iz programa festivala biće reprizirano u ovom prostoru.
Pored pomenutih lokacija, program Festivala autorskog filma prikazivaće se i u Art bioskopu, u zgradi Zadužbine Ilije M. Kolarca, Studentski trg 5. Projekcije će se dešavati od 28. novembra do 5. decembra. Ulaznica košta 250 dinara, i kupuje se na blagajni Kolarca na dan projekcije. Filmski program na Kolarcu, kao i u drugim salama, može se naći na sajtu www.faf.rs.

Povezana vest:  Eli Rot i njegov nov poslovni model za nezavisni film

Program predstojećih konferencija u Domu omladine Beograda:
(svaki dan od 12 do 13h)

27.11.
Zvonimir Jurić (Kosac)
Vladimir Perišić (reditelj, član Saveta, selektor programa Bande a part)

28.11.
Čaitanija Tamahane (Sud)
ekipa Neposlušnih
Dejan Kršić, Arkzin

29.11.
Ana Brugeman (žiri)

30.11.
Kater Hjodern (Ribari bez mreža)

01.12.
Kristof Terehte (žiri)
Samjuel Tei (Party Girl)

Povezana vest:  Rene Zelveger ponovo Bridžet Džons

02.12.
Aliće Rorvaher (Čuda)
Puriša Đorđević

03.12.
Danis Tanović (Tigrovi)