20-FAFReditelj ostvarenja „Sud“ Čaitanija Tamhane gost Festivala
 
Beogradska publika biće u prilici da gleda na Festivalu autorskog filma u okviru glavnog programa, još jedno ostvarenje koje se izdvojilo u Veneciji – dramu Čaitanije Tamhanea „Sud“, koja je nagrađena „Lavom budućnosti“ za najbolji debitantski film. Zasnovna na inteligentnom scenariju, prikazuje pravni sistem Indije, dok u suštini govori o klasnoj podeljenosti, obrazovanju i pristupu moći. Čaitanija Tamahane i glumac Vivek Gomber koji igra u spomenutom filmu pozdraviće publiku 29. novembra nakon projekcije u 17:30 u Domu omladine Beograda.
Kao i svake godine, Festival autorskog filma predstavlja zanimljive domaće autore i njihova ostvarenja. Dugo smo čekali beogradsku premijeru „Neposlušnih“, debitantskog ostvarenja rediteljke Mine Đukić. Uspešan festivalski start film je imao na Sandens festivalu, a prikazan je i nagrađivan na još mnogim od tada. Došlo je vreme i za beogradsku publiku. Priča o Leni i Lazaru, priča o ljubavi i slobodi, stiže na Festival autorskog filma u petak, 28. novembra, kada će se u Domu omladine publici pokloniti i kompletna ekipa. Ovo će biti svojevrstan uvod u bioskopsku distribuciju koja počinje nekoliko dana nakon prikazavanja na FAF-u. Naime, 4. decembra u UK Parobrod desiće se i bioskopska premijera, kojom će biti ozvaničena distribucija najlepšeg srpskog filma u beogradskim i ostalim bioskopima u zemlji.
U organizaciji 20. Festivala autorskog filma i Fondacije „Aleksandar Saša Petrović“, u Zgradi Jugoslovenske kinoteke (u Uzun Mirkovoj ulici) u subotu 29. novembra u 14h biće održan razgovor Sećanje na lik i delo Aleksandra Saše Petrovića, povodom 20 godina od smrti velikog reditelja. Učešće u razgovoru najavili su istaknuti glumci, reditelji, književnici, filmolozi, kritičari, Sašini prijatelji: Eva Ras, Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Boro Drašković, Draško Ređep, Milan Vlajčić, Vlada Petrić, Božidar Zečević, Žarko Dragojević…
Nakon razgovora biće prikazani kratkometražni dokumentarni filmovi Saše Petrovića koji se bave fenomenom umetničkog stvaranja, i na najbolji način anticipiraju dalji Petrovićev celovečernji opus: Petar Dobrović (1957), Sabori (1965), Putevi (1958).
Informacije o programu nalaze se na sajtu festivala, na adresi www.faf.rs. Zvanična strana festivala na Fejzbuku je www.facebook.com/festivalautorskogfilma. Festival autorskog filma moguće je pratiti i na Tviteru, na nalogu @FAFBg.
 
Povezana vest:  Džordžu Kluniju nagrada Sesil B. Demil