movieFestivala mediteranskog filma Split: U’vatite se za filmove, po treći put

 

Ovogodišnje, treće izdanje Festivala mediteranskog filma Split, karakterisaće,kao i obično, niz posebnih, kvalitetnih filmova, kao i zanimljive radionice i predavanja, predstavljanja drugih filmskih festivala iz  zemlje i regiona. Festival će se, kao i prethodne dve godine,održati  na dva mesta –

u zatvorenom prostoru, u -Kinoteci  Zlatna Vrata i na otvorenom- u Letnjem  kinu Bačvice, od 24. – 30. maja 2010.

Ove godine u Splitu, veoma kvalitetni mediteranski filmovi, počev od novog filma Fatiha Akina Soul Kitchen, a među  gostima, koji će biti u ulozi predavača i voditelja tribina naći će se, između ostalih i Leon Lučev, Dalibor Matanić i  Ankica Tilić.

Direktor festivala Alen Munitić je  predstavio filmski program: „S obzirom da recesija nije imala milosti ni prema manifestacijama ovakvog tipa, ovogodišnji je broj filmova u glavnom programu nešto manji, no, nije i kvalitativno slabiji. Po dobrom starom običaju, FMFS donosi najbolje filmove Mediterana, a ovogodišnja posebnost su filmovi veselijeg karaktera

Festival otvara film Soul Kitchen, višestruko nagrađivanog redatelja Fatiha Akina koji je kroz lik mladića Zinosa, vlasnika jednog hamburškog restorana, ispričao dinamičnu priču o prijateljstvu i ljubavi. Soul Kitchen je nepredvidljiva komedija s posebnom nagradom žirija na filmskom festivalu u Veneciji.
U festivalskih sedam dana, gledaoci će imati priliku da u fenomenalnoj atmosferi, kraj mora, na otvorenom, pogledaju 11 dugometražnih ostvarenja iz mediteranskih zemalja- među njima i dva španska  filma- Ćelija 211 reditelja Daniela Monzona koji je dobitnik čak osam nagrada Goya- između ostalog i za najbolji film, režiju, scenario i glumu…

Povezana vest:  Patinson i Stjuartova ponovo raskinuli?!

I ja, takođe, predivna i topla ljudska priča koja odašilje snažnu poruku i ruši sve predrasude o ljudima s Downovim sindromom. Film je dobitnik nagrada na festivalima Sundance, Rotterdam, San Sebastian i Goya.
Poetična i zavodljiva biografska priču o liku i delu Sergea Gainsbourga, jednog od najvećih šansonjera svih vremena, donosi reditelj Joann Sfar koji je majstorski oslikao život ovog velikana. U filmu glume Eric Elmosnino, Lucy Gordon i Laetitia Casta.

Dokumentarni deo programa je takođe vrlo zanimljiv- film Zajedno  poznatog hrvatskog reditelja Nenada Puhovskog koji kroz pet različitih priča govori o ljudima koji preispituju svoje emocionalne odnose – kako one postojeće, tako i one buduće.

Kao što i priliči poslednjoj večeri festivala, biće prikazan film izvan konkurencije, a ovog  puta, to će biti  kontroverzan dokumentarac Videokratija, švedsko-italijanskog reditelja Erika Gandinija čiji je glavni protagonist Silvio Berlusconi. Film je osvojio nagradu za najbolji dokumentarac na Toronto Film Festivalu i prikazan je na više od 30 filmskih festivala širom sveta.

Povezana vest:  Novi film Vudija Alena otvara Kanski festival

Od kratkih filmova, izdvajamo domaću, hrvatsku produkciju – Tulum, film Dalibora Matanića, Oslobođenje u 26 slika autorskog dvojca Ivana Ramljaka i Marka Škobalja, kao i  Poštar s naslovne strane reditelja Tomislava Topića i Tomislava Mršića.

Ovogodišnji žiri čine Rosalind Galt, predavačica filmskih studija na Sveučilištu u Sussexu i autorka knjige „The New European Cinema: Redrawing the Map“, zatim Hrvoje Turković, teoretičar filma, predsednik Hrvatskog filmskog saveza i profesora na Akademiji Dramskih Umjetnosti, i  Brian Daniel Willems, profesor teorije filma na UMAS-u i asistent na Katedri za književnost Odseka za anglistiku na Filozofskom fakultetu u Splitu.

Velika novost ovogodišnjeg festivala, jeste edukativni projekat FilmInkubator. Prošle  godine je već začeta ideja kroz  program mali meDITEran, namenjen deci,da bi se ove godine taj program proširio radionicama u sklopu programa FilmInkubator, pa su tako splitski osnovnoškolci dobili priliku da snime svoj vlastiti film.

Nera Miočić i Toni Mijač su  idejni začetnici ovog edukacijskog programa i mentori mladih talenata.

Takođe, za vreme trajanja festivala održaće se i  niz drugih radionica i predavanja u sklopu FilmInkubatora, kao i  predstavljanja  festivala-prijatelja: Sarajevo Film Festival  i Sarajevo Talent Campus, Jewish Film Festival Zagreb, Dani hrvatskog filma, Mediteran Film Festival iz Širokog Brijega i ZagrebDox.

MEDIA desk Hrvatske  će u okviru svoje radionice pričati  o dobrim i lošim strategijama prilikom ispunjavanja prijavnice konkursa za potporu za razvoj projekata, a Nataša Senjanović i Vladan Petković vodiće radionicu filmske kritike pod geslom: „Mi ne znamo mnogo, ali naučit ćemo vas sve.“ Poznati glumac Leon Lučev studentima Akademije održaće radionicu glume pod nazivom „Close up and personal“.

Povezana vest:  Leonardo Dikaprio imenovan za izaslanika mira UN

U moru, uz more- događanja, projekcija, radionica i predavanja, organizatori nisu zaboravili ni na druženja posle filma koja će se od ove godine  prvi put održavati na otvorenom i to u jedinstvenom ambijentu Ljetnog kina Bačvice, uz provereno dobre note koje će ređati po atmosferi dj-evi iz regiona, s borovim iglicama pod nogama i s vedrim zvezdanim nebom iznad.

Iako je  recesija, cene ulaznica ostaju iste, odnosno 20 kuna po projekciji, a kratkometražni filmovi, kao i posebne projekcije u 17 sati su besplatni.

Za sve ljude iz drugih država i gradova, koji bi hteli  da dođu na festival (prošle godine je bio prisutan veliki broj posetilaca iz regiona) organizatori su spremili zajedničku akciju FMFS-a i HŽ-a  „Putujte jeftinije vlakom na FMFS“. U okviru ove akcije, od 23. do 30.maja, za posetioce festivala Mediteranskog Filma Split, odobrava se popust od 30% za povratne karte.