Alt14SUTRA POČINJE FESTIVAL ALTERNATIVE FILM/VIDEO 2014
 
Festival novog filma i videa ALTERNATIVE FILM/VIDEO 2014 se otvara sutra 9. decembra u 19 sati izložbom Vladimira Nikolića pod nazivom Revolucija u Galeriji DKSG. Nakon toga u 19:45 sledi otvaranje dokumentarne izložbe Alternative film/video 1985/86, koju su priredili Miodrag Miloševič i Nikola Đurić, a od 20 časova počinje audio vizuelni performans Ivana Marušića Klifa, Alena Sinkauza, Nenada Sinkauza i Miroslava Piškulića pod nazivom 343rd day of the year. Prvi takmičarski program počinje istog dana od 21 čas.
Festival novog filma i videa ALTERNATIVE FILM/VIDEO 2014 održaće se od 9. do 13. decembra u Domu kulture Studentski grad. Ove godine je za takmičarski program prijavljeno gotovo 600 filmova iz celog sveta, od kojih su selektori Greg de Cuir (filmski kritičar i teoretičar) i Zoran Saveski (filmski autor) odabrali 46 filmova iz 17 zemalja za takmičarski program i 7 filmova za program Regionalni tokovi. Žiri u sastavu Karpo Godina (Slovenija), Sebastijan Kodolani (Mađarska) i Milutin Petrović, odabraće 10 najboljih filmova za Listu značajnih ostvarenja festivala čiji autori će biti gosti rezidencijalnog programa Akademskog filmskog centra Doma kulture Studentski grad u okviru koga će realizovati svoj novi film.
Od 1985. kada je festival otvorio vrata umetnicima koji su svoje vizuelne ideje ostvarivali u naizgled drugačijem mediju – videu, ALTERNATIVE prate aktuelne tendencije u ovim oblastima, te će u fokusu istraživača, autora i publike ALTERNATIVA ove godine biti snažan upliv estetike videa u filmsku estetiku i obrnuto. „Prateći programi ovogodišnjeg festivala posvećeni su jugoslovenskim autorima i umetnicima koji su film i video shvatali kao medije koji su slični, kao medije koji se dodiruju i prožimaju i kao medije koji će jednog dana promeniti svoja svojstva i od hemijskog i elektronskog analognog postati jedan – digitalan.“ ističe se u tekstu Miodraga Miloševića, direktora festivala.
Tokom pet dana festivala publika će imati priliku da prisustvuje bogatom pratećem programu: retrospektivi 8mm eksperiment Karpa Godine i Davorina Marca, zatim programu Hrvatski eksperimentalni film i video koji će predstaviti Diana Nenadić, predstavljanju Međunarodne video kolonije u Ohridu 1989 (Gena Teodosijevska) i Video kolonije Motovun (Branka Benčić). Program Putovanja Gabora Bodija, od reprodukcije do produkcije će predstaviti Sebestyén Kodolányi, a Novi švajcarski film predstaviće Patrick Huber (VIDEOEX, Zürich). Na okruglim stolovima će učestvovati renomirani filmski autori, kritičari, teoretičari i predavači iz regiona, a razmatraće se teme: Film i video i Alternativni film u regionu.
U četvrtak 11. decembra biće održan 3. Alternative film/video istraživački forum, koji će moderirati Greg de Cuir, a učestvovaće: Xavier García Bardón (Université de Paris 3 Sorbonne Nouvelle), Danijela Purešević (Radio-televizija Srbija), Paula Albuquerque (University of Amsterdam/Gerrit Rietveld Academy), Anna Zett (Berlin), Bruce Checefsky (Reinberger Galleries, Cleveland Institute of Art), Rinaldo Censi (Bologna/Milano), Katrin Mundt (goEast Wiesbaden), Ana Barroso (University of Lisbon), Marc Siegel (Goethe-University, Frankfurt), Miriam De Rosa (Università Cattolica del Sacro Cuore-Milano).
Na završnici festivala u subotu 13. decembra u 21 sat, nakon pretpremijere eksperimentalnog filma Petlja Milutina Petrovića, biće prikazani filmovi koji su se našli na Listi značajnih ostvarenja festivala Alternative film/video 2014 i čiji će autori imati priliku da realizuju novi film u produkciji Akademskog filmskog centra Doma kulture Studentski grad.
Festival ALTERNATIVE FILM, pokrenut je 1982. u Akademskom filmskom centru Doma kulture „Studentski grad“ kao jugoslovenski festival sa idejom da „zabeleži i teorijski definiše kretanja i, da ukaže na istinske vrednosti i nove stvaralačke mogućnosti u oblasti alternativnog filma“ (eksperimentalni, istraživački, avangardni, lični film …). Prekinut ratom u Jugoslaviji početkom devedesetih godina prošlog veka, obnovljen je 2003. kao regionalni festival uspostavljajući pokidane veze i nastavljajući da bude spona među stvaraocima ex-jugoslovenskih prostora.
Povezana vest:  Benu Stileru ponuđena uloga u komediji