peti leptir 1Prvi srpski 3D film „Peti leptir“ premijerno 23. decembra
 
Premijera prvog srpskog 3D filma „Peti leptir“, po romanu Uroša Petrovića u režiji Milorada Milinkovića, biće održana 23. decembra u Sava centru, najavio je danas distributer „Art vista“.
Biće to istovremeno prva 3D projekcija u najvećoj beogradskoj dvorani. Kako SC ne poseduje odgovarajuću 3D opremu, posebno za ovu priliku biće postavljeno veliko platno od 200 kvadratnih metara i snažni 4K projektor, a ozvučenje će biti dodatno pojačano kako bi gledaoci imali puni doživljaj.
Film je sniman na lokacijama u Beogradu i na Tari tokom jula i avgusta.
U glumačkoj ekipi su iskusni Tanja Bošković, Mihajlo Janketić, Marko Nikolić, ali i oni koji se prvi put pojavljuju na filmu u ulogama dečjih junaka – Ognjen Orešković, Petar Racić, Marija Radojković, Mihajlo Milidragović.
Uloge igraju i Jelena Đukić, Ljubomir Bandović, Goran Radaković i Nikola Vujović.
Kuriozitet je da se u filmu pojavljuju i Lana Karaklajić, ćerka Tanje Bošković, Marko Janketić, sin Miše Janketića, kao i Mina Nikolić, ćerka Marka Nikolića.
Hit roman „Peti leptir“, koji upravo doživljava deseto izdanje, pisan je pre svega za decu, ali je tekst u prilagođavanju za drugi medij adaptiran i potencirani su filmičniji segmenti, čineći ga tako interesantnim za sve slojeve gledalaca, navodi se u najavi.
Scenario je napisala Sara Radojković, a producent je Slavoljub Gnjatović.
Ova moderna bajka sa elementima avanture i mitske borbe dobra i zla vodi publiku u magični svet do granice onostranog, u kojem će Aleksa, dečak sa darom čistih očiju, odigrati svoju najvažniju ulogu u životu.
Upotreba 3D tehnologije, prvi put u srpskom filmu, dobila je puno opravdanje zbog spektakularnih pejzaža planine Tare i velike pažnje posvećene scenografiji, tako da film predstavlja i vizuelni doživljaj.
Posle premijere u Sava centru, sledi premijera u Novom Sadu 24. decembra. Zatim će i gledaoci van većih gradova sa multipleksima biti u prilici da film vide u 3D verziji posredstom mobilnih 3D projektora širom Srbije, najavila je „Art vista“.
Povezana vest:  Džodi Komer i Ridli Skot prošetali crvenim tepihom na premijeri filma „Poslednji dvoboj" u Londonu i Parizu