Denis Muric Pavle Cemerikic i Isidora JankovicNičije dete dobilo nagradu i u Španiji

Ničije dete, debitansktski igrani film scenariste i reditelja Vuka Ršumovića, u produkciji Miše Mogorovića, osvojio je Nagradu publike na „REC. Tarragona International Film Festivalu“ u Španiji.
Ta nagrada – treća nagrada publike, donosi i pomoć pri distribuciji filma u Španiji.
Film „Ničije dete“ dobio je pre toga, nagradu publike na „Zagreb Film Festivalu“ a na Festivalu u Veneciji početkom septembra je dobio glavnu nagradu „Nedelje kritike RaroVideo Audience Award“.
Pored glavne nagrade, film je u Veneciji osvojio još dve koje dodeljuju kritičari: nagradu FIPRESCI za najbolji film, izuzev glavnog, i nagradu za najbolji scenario u okviru selekcije „Nedelja međunarodne filmske kritike“ (Fedeora Award for Best Script).
Priznanja koja je osvojio film „Ničije dete“ u Veneciji najveći su uspeh kinematografije Srbije u ovom veku.
„Ničije dete“ je novembra dobilo glavnu nagradu za najbolji film – „Shadi Abd El Salam Award for the Best Film“, u okviru selekcije Međunarodna nedelja kritike u Kairu.
Takođe, na Filmskom festivalu u Abu Dabiju, održanom krajem oktobra, mladi Denis Murić koji glumi glavnu ulogu, osvojio je „Child Protection Special Mention Award“.
Premijera u Srbiji biće početkom 2015. godine, na beogradskom FEST-u.
Film „Ničije dete“ je baziran na istinitoj priči o „divljem dečaku“ – igra ga Denis Murić, koga su sredinom 1980-ih godina lovci našli među vukovima u šumi u Bosni i Hercegovini. Pošto je poslat u dom za nezbrinutu decu u Beograd da se socializuje, počnije rat u BIH, I u dom stiže pismo lokalnih bosanskih vlasti kojim se zahteva da se brzo vrati dečak koji se, suprotno predviđanjima, ubrzano razvija I sklapa prijateljstva.
U filmu igraju deca Denis Murić, Pavle Čemerikić, Isidora Janković i glumci Miloš Timotijević, Tihomir Stanić, Borka Tomović, Goran Šušljik, Zinaida Dedakin, Branka Šelić, Mihailo Laptošević, Draginja Voganjac, Marija Opsenica, Ljuba Todorović i Bora Nenić.
Scenario i režija su Vuka Ršumovića, a direktor fotografije je Damjan Radovanović kome je to takođe prvi igrani film.
Film je realizovan u produkciji Miroslava Mogorovića iz „Art and Popcorn“ iz Beograda, koproducenti su Radio-televizija Srbije, „Baboon Production“ iz Srbije, Kinorama iz Hrvatske, a snimanje su podržali Filmski centar Srbije, Grad Beograd i Ministarstvo kulture I informisanja Srbije.

Povezana vest:  Potpisan Memorandum o saradnji Mreže kinoprikazivača Srbije