barak obamaObama: Soni pogrešio što je povukao film Intervju

Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da je Soni pikčers entertejnment (Sony Pictures Entertainment) „pogrešio“ kada je odlučio da posle hakerskih napada povuče film u kome se radnja u jednom trenutku vrti oko plana za ubistvo severnokorskog lidera Kim Džong Una.
Nekoliko sati pošto je FBI formalno optužio severnokorejsku vladu za hakerski napad na Soni, Obama je rekao da je bolje da su direktori Sonija prvo razgovarali s njim pre nego što su doneli odluku o povlačenju filma.
-Ne možemo imati društvo kojem neke diktature nameću cenzuru – rekao je Obama i poručio da će SAD reagovati na tu situaciju.
Soni je ove nedelje povukao komediju „Intervju“, u kojem postoji plan ubistva severnokorejskog lidera Kim Džong Una, posle pretnji hakera koji su ranije objavili osetljive informacije pohranjene na kompjuterima te kompanije.
FBI je saopštio da sada ima dovoljno dokaza da zaključi da Severna Koreja stoji iza napada.
-Delovanje Severne Koreje imalo je nameru da nanese značajnu štetu američkom biznisu i suzbije prava američkih građana na izražavanje. Takvi činovi zastrašivanja su van granica prihvatljivog ponašanja države – navodi se u saopštenju.
FBI navodi tehničke sličnosti hakerskog upada u Soni s „pakosnim sajber aktivnostima“ povezanim direktno sa Severnom Korejom, poput ranijih sajbernapada na južnokorejske banke i medije.
Grupa koja se predstavila kao „Zaštitnici mira“ preuzela je odgovornost za napad na Soni koji se desio krajem novembra kada je zbog destruktivnog softvera isključena cela Sonijeva kompjuterska mreža, naveo je FBI.
Napad je imao velike posledice po taj filmski studio, od objavljivanja poverljive komunikacije direktora do poverljivih ličnih I finansijskih podataka. Ove nedelje hakeri su zapretili bioskopima koji su planirali prikazivanje „Intervjua“, a koji je mesecima kritikovala vlada Severne Koreje.
Soni je otkazao premijeru filma za Božić i saopštio da nema planove za distribuciju.
Posle Sonijeve oduke, hakeri su poslali imejl u kojem hvale kao „veoma mudru“ tu odluku i poručili da će ukradeni podaci biti bezbedni „sve dok ne bude novih problema“. U poruci se preti studiju da „nikada“ i „u nijednom obliku“ ne objavljuje film.

Povezana vest:  Film "We are your friends" namenjen ljubiteljima elektronike