cuvari galaksije

Pad ovogodišnje zarade filmske industrija SAD

Ovogodišnja zarada filmske industrije SAD je smanjena gotovo 4,0 odsto, što je rekordni pad u poslednjih 15 godina. Prodaja bioskopskih karata je 2014. u SAD dostigla vrednost od 10,5 milijardi dolara što je godišnji pad od 4,0 odsto, najviši od 2000, navodi se u izveštaju konsultantske kuće Rentrak.
Najveći ovogodišnji uspeh imao je film “Čuvari galaksije” reditelja Džejmsa Gana koji je od prodaje bioskopskih ulaznica u SAD zaradio 332 miliona dolara a na globalnom nivou 772 miliona dolara, navodi list Tribin.
Ono što posebno zabrinjava američku filmsku industriju je to što mlade generacije sve manje posećuju bioskopske sale. U prvih devet meseci ove godine broj bioskopskih posetilaca od 12-24 godine je u SAD smanjen 15 odsto.
U studiji Nilsen Kompani se navodi da mladi u SAD sve manje izlaze, a sve češće ostaju kod kuće uz video igre, smart telefone, ju tjub ili sajtove koji nude filmski repertoar. 
S druge strane broj žena u bioskopima je porastao jer su im najveću pažnju privukli trileri poput Grdane i Lusi. Ali najveći broj američkih filmova su i dalje akcionog karaktera kako bi se zadovoljila potražnja na međunarodnom tržištu. 
Razlog pada bioskopskog broja gledalaca je što je na pojedinim mrežama bilo moguće bespravno „skinuti“ neke filmove pre zvanicnog prikazivanja u bioskopskim salama.

Povezana vest:  Nova i poznata lica prvi put u trci za Oskarima