IMG 7444Otvoren Festival novog britanskog filma „Film and Chips“

Večeras je u Domu omladine Beograda, u prisustvu velikog broja zvanica iz sveta filma i kulture uopšte, diplomatskog kora, poslovnog sektora i drugih ličnosti iz javnog života, svečano otvoren Festival novog britanskog filma „Film and Chips“. U organizaciji British Council-a i Doma omladine Beograda, a pod pokroviteljstvom Britanske ambasade u Beogradu, festival se tokom naredna tri dana istovremeno održava u deset gradova Srbije (Beograd, Kragujevac, Pančevo, Čačak, Vrnjačka Banja, Subotica, Kikinda, Zrenjanin, Vršac i Valjevo).
Prisutnima na beogradskom otvaranju obratili su se Toni O’Brajan, direktor British Council-a za zapadni Balkan i v.d. direktora Doma omladine Beograda Marko Stojanović, a festival je zvanično otvorio Denis Kif, britanski ambasador u Srbiji. Nakon svečanog otvaranja, a pre projekcije filma „X + Y“, publici se u Velikoj sali Doma omladine Beograda obratila producentkinja ovog ostvarenja Lora Hejstings-Smit.
Cilj festivala „Film and Chips“ je da nova imena britanske kinematografije koji svojim ostvarenjima privlače sve više pažnje predstavi što većem broju ljubitelja sedme umetnosti, što je i osnovni razlog za koncept prikazivanja celog repertoara na više mesta istovremeno. Na ovaj način, takođe, želja je da se doprinese poboljšanju distibucije umetničkih filmova u Srbiji i pre digitalizacije većeg broja bioskopskih sala.
„Ovim festivalom želeli smo da pokažemo da, kada je reč o kulturnim dešavanjima, manji gradovi u Srbiji zaslužuju podnednako dobar tretman kao Beograd. Izuzetno mi je drago što će, tokom naredna tri dana, publika širom zemlje zajednički uživati u pet ostvarenja najnovije britanske produkcije i što ćemo na taj način pomoći jačanje bioskopske mreže ponudivši kvalitetan i popularan sadržaj,“ istakao je na otvaranju festivala Toni O’Brajan, direktor British Council-a za zapadni Balkan.
Beogradska publika će sve filmove sa festivalskog programa gledati u Velikoj sali Doma omladine Beograda. „Film and Chips je odlična prilika da se filmska publika u Srbiji, posebno ona omladinska upozna sa novijim britanskim filmovima, da se mladi filmski stvaraoci upoznaju sa fimovima svojih vršjaka i da spozaju bogatstvo evropske kinematografije van holivudskih stereotipa koji se nude u malobrojnim bioskopima u tržnim centrima u Srbiji. Dom omladine Beograda je uvek bio stecište posebnih stvaralaca, posebne publike i zato ima i imaće poseban filmski program,“ rekao je na otvaranju Marko Stojanović, v.d. direktora ove institucije.
Svečano otvorivši festival, britanski ambasador u Srbiji Denis Kif rekao je: „Ovo je izuzetna nedelja za sve ljubitelje filma. Objavljene su nominacije za nagrade BAFTA i Oskar, 72. put su uručeni Zlatni globusi. Ponosni smo što su britanska kinematografija, naši glumci, režiseri, filmovi potvrdili svoju važnu globalnu ulogu. Deo ove uzbudljive atmofere i strasti prema filmu, ovog vikenda želimo da prenesemo u bioskope u Srbiji. Nadamo se da će festival „Film and Chips“ obnoviti snažnu vezu koja već dugo postoji između lokalne publike i britanske kinematografije, ali i da će svojim inovativnim pristupom osvojiti i nove gledaoce“.
Pored projekcija, festival obuhvata i obrazovani program za profesionalce pod nazivom „Mini filmska akademija“, koji realizuje Srpska filmska asocijacija . Prvog dana festivala, u organizaciji Srpske filmske asocijacije, održana je tribina na kojoj su filmski profesionalci iz Velike Britanije i Srbije pokušali da daju odgovore na pitanja u kojim pravcima će se razvijati filmska industrija kod nas i u svetu, koji su izazovi filmske distribucije, šta donose novi modeli prikazivanja. Pored britanskih gostiju, svoje mišljenje o budućnosti filma izneli su Snežana Marić, v.d. direktora Filmskog centra Srbije, Marko Jocić, direktor produkcijske kuće „Viktorija Film“, Marko Čkonjević iz Cineplexx Srbija i drugi istaknuti filmski profesionalci.
U okviru „Mini filmske akademije“, drugog dana festivala britanski scenograf Majkl Karlin (između ostalog, nominovan za Oskara za najbolju scenografiju za rad na filmu „The Dutchess“) održaće master klas namenjen svima koji se interesuju za filmsku scenografiju. Istog dana će producentkinja Lora Hejstings-Smit sa polaznicima master klasa podeliti svoje bogato iskustvo u oblasti filmske produkcije, a posebno će biti reči o produkciji filma „Glad“ Stiva Mekvina. Radionicu za menadžere lokacija održaće 17. i 18. januara Nik Daubni, čija bogata radna biografija uključuje velike naslove, poput „Inception“, „Pacific“, „Mission: Impossible III“, „Coriolanus“ i druge.
Program festivala:
PETAK, 16. JANUAR U 19:00
BAFTA SHORTS (izbor iz takmičarske selekcije za BAFTA nagrade)

Povezana vest:  Ukupno 21 film u trci za Zlatnog lava festivala u Veneciji

ORBIT EVER AFTER
Režija: Jamie Stone
Trajanje: 20 min
SLEEPING WITH THE FISHES
BAFTA Award: Best Short Animation
Režija: Yousif Al-Khalifa
Trajanje: 9 min
ISLAND QUEEN
Režija: Ben Mallaby
Trajanje: 16 min
SEA VIEW
Režija: Jane Linfoot
Trajanje: 24 min
EVERYTHING I CAN SEE FROM HERE
Režija: Sam Taylor, Bjorn-Erik Aschim
Trajanje: 7 min
KEEPING UP WITH THE JONESES
Režija: Michael Pearce
Trajanje: 28 min
I AM TOM MOODY
Režija: Ainslie Henderson
Trajanje: 7 min
ROOM 8
BAFTA Award: Best Short Film
Režija: James W. Griffiths
Trajanje: 8 min

Povezana vest:  Ladies night uz film ,,Prošlog Božića” 5. decembra u Cineplexx bioskopima

PETAK, 19. JANUAR U 21:00
X + Y
Zemlja: Velika Britanija, 2014.
Trajanje: 111 min
Režija: Morgan Matthews
Uloge: Asa Butterfield, Rafe Spall, Sally Hawkins, Eddie Marsan, Jo Young
Žanr: drama
Jedno od najvećih iznenađenja prošle godine, film koji je premijeru imao na festivalu u Torontu da bi postigao svetski uspeh. Mladi, društveno neprilagođeni genije stiče samopouzdanje i nove prijatelje kada osvoji mesto u britanskom timu koji se takmiči na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi. Kritika je u ovoj smešno gorkoj priči o odrastanju posebno isticala snažnu kreaciju mladog Ase Baterfilda koji je nominovan za sve važnije britanske glumačke nagrade.

SUBOTA, 17. JANUAR U 19:00
BEZBROJ MOGUĆNOSTI / The Possibilities Are Endless
Zemlja: Velika Britanija, 2014.
Trajanje: 83 min
Režija: James Hall, Edward Lovelace
Uloge: Edwyn Collins, William Collins, Grace Maxwell
Žanr: dokumentarni
Dokumentarni film retke lepote i snažne osećajnosti, jedan od najboljih filmova prošle godine. Autori filma prate Edvina Kolinsa, frontmena popularne grupe iz 80-tih Orange Juice nakon pretprljenog moždanog udara u njegovim pokušajima da povrati svoj život. Kritičar Gardijena je film nazvao „iskustvom koje je podjedanko zastrašujuće kao i duboko“ i dao mu najvišu moguću ocenu.

SUBOTA, 17. JANUAR U 21:00
PONOS / Pride
Zemlja: Velika Britanija, 2014.
Trajanje: 120 min
Režija: Matthew Warchus
Uloge: Bill Nighy, Imelda Staunton, Dominic West
Žanr: komedija, drama
Jedan od najuspešnijih britanskih filmova 2014 godine. Ostaverenje koje su publika i kritika na premijeri u Kanu pozdravili ovacijama. Komedija u tradiciji filmova kao što su The full Monty ili Billiy Elliot zasnovana je na istinitom događaju kada su LGBT aktivisti daleke 1984 godine pomogli štrajk rudara protiv vlade Margaret Tačer. The Indipendat je film opisao kao „hrabru komediju suptilnih opservacija“ i ocenio je sa najvišom ocenom.

Povezana vest:  Novi zvučni sistem za prikazivanje Hobita

NEDELJA, 18. JANUAR U 19:00
TI (MI) JA / You (Us) Me
Zemlja: Velika Britanija, 2014.
Trajanje: 87 min
Režija: Max Sobol
Uloge: Hannah Kew, Chris Wilde, Christoper Wilde
Žanr: drama
Neverovatna ljubavna priča između serijskog ubice i žene samoubice. Film koji uspeva da bude istovremeno duboko uznemirujući, urnebesno smešan i istinski dirljiv. Film je od strane kritike prepoznat kao jedan od najoriginalnijih rediteljskih debija poslednjih godina, nazvan „emocionalnim iskustvom prvog reda“ a učestvovao je i na festivalima širom sveta.
NEDELJA, 18. JANUAR U 21:00
LILTING
Zemlja: Velika Britanija, 2014.
Trajanje: 86 min
Režija: Hong Khaou
Uloge: Pei-pei Cheng, Ben Whishaw, Andrew Leung
Žanr: drama
Jedan od najubedljivijih debija poslednjih godina u britanskoj kinematografiji. Delikatana priča o odnosu majke iznenada preminulog mladića i njegovog ljubavnika, koje kulturološki odvaja baš sve, pa čak i jezik kojim govore, imala je svoju premijeru na Sandes festivalu da bi odmah bila uvrštena i u program Berlinskog festivala. Kritika je film poredila sa delima Wong Kar Vaia, a posebno je isticala rafinirana glumačka ostvarenja. The Holywood reporter je film opisao kao „praktično bez greške, istovremeno dirljiv, seksi pa čak i smešan“.
Festivali i nagrade: Sundance Film Festival – World Cinema grand jury prize; Najbolja fotografija
Ulaznice se prodaju na blagajnama bioskopa uključenih u festival.
Lokacije festivala:
Beograd Dom omladine Beograda
Kragujevac Studentski kulturni centar
Pančevo Kulturni centar Pančevo
Čačak Dom kulture Čačak
Vrnjačka Banja Kulturni centar Vrnjačka Banja
Subotica Otvoreni univerzitet
Kikinda Kulturni centar Kikinda
Zrenjanin Kulturni centar Zrenjanina
Vršac Kulturni centar Vršac
Valjevo Centar za kulturu Valjevo
Više informacija o festivalu i detaljan program dostupni su na www.britishcouncil.rs/FilmAndChips i www.domomladine.org/filmovi/festival-novog-britanskog-filma-film-and-chips/
#FilmAndChips