Grand Budapest Hotel

Londonski kritičari izabrali Odrastanje, Kitona i Murovu

Drama „Odrastanje“ Ričara Linklejtera osvojila je tri nagrade Londonskog kritičarskog kruga, povećavši tako svoje šanse da osvoji jednog od šest Oskara za koje je nominovana.
Film o odrastanju dečaka koji je sniman 12 godina dobio je nagradu za film godine, najbolju režiju (Linklejter) i sporednu žensku ulogu (Patriša Arket) – a u tim kategorijama je nominovan i za Oskara.
-Meni je ova nagrada vrhunac jer dolazi od ljudi koji znaju filmsku istoriju i koji su pogledali svaki film – rekao je Linklejter.
-Ne želim da zvučim kao elitista, ali u ovom svetu filma, ti pisci su važni jer znaju o čemu pričaju i njihova nagrada je mnogo više od pukog priznanja – kazao je Linklejter.
Kritičari su Majku Kitonu dodelili nagradu za najbolju mušku ulogu za rolu nekadašnje akcione zvezde koja pokušava da oživi karijeru u pozorištu u filmu „Čovek ptica“ koji je sa devet nominacija za Oskare konkurencija „Odrastanju“.
Komedija „Grand Budapest hotel“, takođe favorit za Oskare sa devet nominacija, dobila je nagradu kritičara za najbolji scenario i režiju – Ves Anderson.
Džulijan Mur je proglašena za glumicu godine za ulogu profesorke obolele od Alćajmera u filmu „Still Alice“, piše AFP.
Rozamund Pajk, koja je nominovana za Oskara za ulogu i „Iščezloj“ proglašena je za britansku glumicu godine za ulogu u istom filmu i komediji „What We Did On Our Holliday“.
Za britanskog glumca godine izglasan je Timoti Spal za rolu slikara Vilijama Tarnera u filmu „Mr Turner“.

Povezana vest:  Bred Pit i ekipa filma Brzina metka na premijeri u Parizu