Lik bessonBeson dobitnik Zlatne medalje francuske filmske akademije

Francuski reditelj i producent Lik Beson dobitnik je najvišeg francuskog priznanja na polju kinematografije – Zlatne medalje Francuske filmske akademije koja mu je uručena sinoć u Parizu.
Organizatori dodele Cezara, francuskog ekvivalenta američkog Oskara, izjavili su da je Besonu nagrada dodeljena za „izuzetan umetnički i produkcijski doprinos francuskom filmu u protekle tri decenije“.
Medalja, koja je ove godine uručena po prvi put, mesec dana pre dodele Cezara, „simbolizuje zahvalnost francuske kinematografije čoveku koji je francusku izuzetnost promovisao širom sveta“, istaknuto je u saopštenju Francuske filmske akademije, prenosi AFP.
Beson (55) je najpoznatiji po filmovima „Veliko plavetnilo“, „Nikita“, „Profesionalac“ i „Peti element“ za koji je 1998. osvojio Cezara za najbolju režiju.
U Francuskoj su njegovi filmovi često opisivani kao „holivudski“, a sam reditelj se smatra zaslužnim za otkrivanje glumačkih zvezda kao što su Žan Reno, Natali Portman i Mila Jovović.
U predgrađu Pariza je 2012. osnovao filmski studio „Grad filma“ (Cite du Cinema) gde je nedavno snimio i svoj najnoviji hit „Lusi“ sa Skarlet Johanson, koji je, po rečima akademije, imao više gledalaca u svetu nego svi prošlogodišnji francuski filmovi zajedno.
Svečana, 40. jubilarna dodela Cezara će biti održana 20. februara u Parizu.

Povezana vest:  "Prekinuti zagrljaji" na reviji filmova u Sava centru