Robert Redford

Počinje Sandens festival

Filmski festival Sandens počinje sutra u planinama Jute i ponudiće uobičajenu selekciju nezavisnih filmova ali i povratak osnivača festivala Roberta Redforda na veliko platno. Redford (78) koji je festival nazvao po klasiku iz 1969. „Buč Kasidi i Sandens Kid“ pojaviće se ispred kamere u filmu „A Walk in the Woods“ rađenom prema knjizi pisca BIla Brajsona, koga u Srbiji objavljuje Laguna.
Film je jedan od 200 koji će biti prikazani od 22. januara do 1. februara a festival je već postao stecište holivudske elite i mesto koje promoviše filmove koji pokupe važne nagrade i pohvale kritičara. Primera radi, „Odrastanje“ i „Whiplash“ koji su osvojili Zlatne globuse i imaju više nominacija za Oskare bili su prikazani na prošlogodišnjem Sandensu.
Redford u filmu „A Walk in the Woods“ igra sa Nikom Noltijem ali je želeo da u filmu o planinarenju Apalačima glumi sa partnerom iz „Buč Kasidija“ Polom Njumenom.
-Teren je drugačiji ali bi i dalje imao istu vezu kakvu smo imali u ‘Buču’ i ‘Žaoki’ – rekao je Redford lokalnim medijima.
Redford je godinama pokušavao da realizuje ovaj projekat ali je na kraju Njuman odustao zbog krhkog zdravlja.“Rekao mi je: ‘Vidi Bobe, mislim da to ne mogu da izvedem u ovim godinama’. Pa sam odustao“, ispričao je Redford koji se poslednji put na velikom ekranu pojavio u filmu „All is Lost“. Njuman je preminuo 2008.
Redford će ovogodišnji festival otvoriti tradicionalnom pres konferencijom u ski izletištu Park Siti.
Agencija AFP izdvojila je 10 filmova sa Sandensa na koje treba obratiti pažnju.
Prvi je „Going Clear: Scientology and the PRison of Belief“, oskarovca Aleksa Gibnija, rađen prema knjizi Lorensa Rajta koja je nagrađena Pulicerom.
Tu su i „Last Days in the Desert“, gde Juan Mekgregor igra i Isusa i Đavola, „(T)ERROR“ o mutnim opravdanjima jedinice za borbu protiv terorizma, „The Ćinese Mayor“ o gradonačelniku koji rudarski grad u Kini pokušava da pretvori u turističku oazu uz upotrebu „čiste“ energije kao i „The Hunting Ground“ režisera Kirbija Dika o seksualnom zlostavljanju u američkom kampusu.
Na listi filmova koji se ne smeju propustiti su i „Z for Zaćariah“, postapokaliptična priča o ženi koja veruje da je poslednja žena na Zemlji i dvojici muškaraca koji se takmiče za njenu naklonost, „What Happened, Miš Simone“, biografski film o Nini Simon.Tu su i „the Visit“, lažni dokumentarac o prvom susretu čovečanstva sa inteligentnim vanzemaljcima, „3 And 1/2 Minutes“, film o protestima u SAD koji su izbili pošto su beli policajci ubili crnog dečaka i „Being Evel“, insajderski pogled na život čuvenog kaskadera Roberta „Ivela“ Kenivela koji je režirao Oskarom nagrađeni režiser Danijel Džung.

Povezana vest:  Komedija "New Year's Eve" najgledanija u SAD i Kanadi