amazon logo

Holivud pozdravlja ulazak Amazona u filmski biznis

Odluka Amazona da se baci u filmski biznis izazvala je uzbuđenje na nezavisnoj sceni Holivuda. Nezavisni film je oblast koju holivudski studiji zaobilaze i gde projekti godinama stoje, čekajući finansijska sredstva. Ali je ta nezavisna filmska scena pružila svetu brojne kvalitetne filmove uključujući i ovogodišnje nominovane za Oskara za najbolji film – „Selma“ ili „Whiplash“, kao i više komercijalno uspešnih ostvarenja.
Sa planovima da producira 12 filmova godišnje čiji će budžeti varirati od 5 do 25 miliona dolara i koji će biti prikazivani u bioskopima i potom na Amazonovom prajm video kanalu, ova digitalna kompanija stvorila je novi „umetnički“ studio i ubrzala dolazak novih filmova.
-To je sjajan posao – kaže Mark Gordon, televizijski i filmski producent iza koga stoje filmovi poput „Spasavanje redova Rajana“ i novi film o Stivu Džobsu. „Finansiranjem filma oni se osećaju dobro a istovremeno sebi i kreativnoj zajednici pružaju ogromnu priliku“.
Objava Amazona bila je iznenađenje za većinu ali je ova kompanija sa sedištem u Sijetlu već stekla kredibilitet u Holivudu serijom „Transparent“ koja je nedavno osvojila dva Zlatna globusa. Studio Amazon osnovan je, inače, 2010.
„Očigledno su to uspeli da urade u seriji pa ne vidim razlog zašto ne bi uspeli to da urade i na filmu“, kaže Frenklin Leonard, osnivač sajta Black List gde režiseri i producenti pronalaze nerealizovane scenarije.
-Prava promena biće kada se pojave filmadžije koje će želeti da snimaju za Amazon i ako im se da sloboda sa snime filmove poput ’12 godina ropstva’ ili ‘Čovek ptica’ – dodao je on.
Amazon je već dobio Vudija Alena koji je pristao da za njih režira svoju prvu TV seriju.
Većina filmskih studija odustala je od drama i fokusirala se na akcione blokbastere i nastavke gde je rizik da film ne nađe publiku i propadne u bioskopima mnogo niži zahvaljujući solidnoj bazi fanova.
Vesti o novom „igraču“ na nezavisnoj filmskoj sceni su uvek dobrodošle, piše Rojters, ali je odluka da odmah u startu uzmu veliko ime izazvala posebne pohvale.
-To su uzbudljive vesti, naročito jer ih vodi Ted Houp koji ima dobar CV kada je reč o filmu i projektima na kojima je radio – kaže Ned Benson, režiser filma „The Disappearance of Eleanor Rigby“.
Houp je bio producent filmova „Čovek, piće, muškarac, žena“ i „Američka lepota“. Dobitnik je nagrade žirija Sandens festivala a ove godine će na tom festivalu tražiti nove filmske nade.
Vaš Vestmorland koji je za četiri miliona dolara režirao dramu „Still Alice“ gde Džulijen Mur igra profesorku obolelu od Alćajmera za šta je nominovana za Oskara, kaže da bi režiseri poput njega zahvaljujući Amazonu mogli da dobiju novi podsticaj.
-Trenutno, u nezavisnom filmu, sve je svedeno na budžet ispod 5 miliona zbog čega se filmovi snimaju 20 dana“, reklao je on. „Ovo je prilika da se urade neki projekti koje režiseri žele.
Najavivši planove Amazona, potpredsednik Studija Amazon Roj Prajs rekao je da se nadaju da će ovaj program „doprineti režiserima koji se često bore da snime nove, usmele priče koje zaslužuju publiku“.
Skepse u Holivudu za sada nema a čak je i glavni takmac Amazonu, kompanija Netfliks pozdravila planove svog protivnika.
-Kada je reč o menjanju filmske distribucije, zaista smo složni u uverenju da je gledaocima muka da toliko dugo čekaju“, rekao je Rojtersu izvršni direktor Netfliksa Rid Hejsting. „Njihov ulazak (u filmsku industriju) koristiće i njihovom i našem razvoju.

Povezana vest:  Završnica i nagrade Cinema City festivala!