my-beautiful-countrySuper bioskopski popust: za 100 dinara u Fontani pogledajte film Najlepša je zemlja moja

Dirljivu dramu Najlepša je zemlja moja, debitantski film talentovane nagrađivane nemačke rediteljke Michaele Kezele o ljubavi Srpkinje i Albanca možete od četvrtka, 29. januara, pogledati u beogradskom bioskopu Fontana (svakog dana u terminu od 17.30h) po ceni ulaznice od samo 100 dinara!

Bioskop Fontana ovom akcijom želi da skrene pažnju na kvalitetna nova ostvarenja koja itekako zavređuju pažnju gledalaca. Akcija traje 7 dana – obezbedite na vreme sebi ulaznice.

Radnja filma se odigrava tokom NATO bombardovanja i rata na Kosovu. Mlada udovica Danica (Zrinka Cvitešić) živi skromno sa dva sina boreći se da preživi u malom kosovskom (pretežno srpskom) selu blizu grada koji reka Ibar deli na srpski i albanski deo. Smrt njenog muža kojeg su ubili Albanci ostavilo je duboke tragove na porodicu. Mali Danilo (Miloš Mesarović) od tada ne govori, a Vlada (Andrija Nikčević) je postao osobenjak koji sanja da ima bicikl. Da bi zaradio pare za njega, skače svakodnevno u Ibar i lovi ribu koju prodaje za mali novac vlasniku bakalnice. Iznenada Ramiz (Mišel Matičević), ranjeni albanski vojnik OVK skloni se kod njih pred srpskim vojnicima. Danica ga, suprotno logici, primi i počne da leči, izlažući porodicu velikoj opasnosti. Između njih dvoje se rađa ljubav…

Povezana vest:  Ekipa filma ‚‚Teret'', Žiri Festivala i ‚‚Knjiga slika'' na današnjoj konferenciji 24. FAF-a

Ova dirljiva drama sa elemenatima komedije je snimljena 2012. godine kao koprodukcija Nemačke, Srbije i Hrvatske, a domaća publika imala je priliku da je vidi na FEST-u.

U filmu pored gore nevedenih glumaca još igraju Ana Marković, Slavko Štimac, Miloš Timotijević, Ljubomir Bandović, Nebojša Ðorđević, Stela Chetković, Suzana Petričević, Nataša Marković, a kao specijalni gosti pojavljuju se Eva Ras i Bata Živojinović.

Povezana vest:  „Reži“ Koste Đorđevića i „Glas“ Ognjena Sviličića u glavnom takmičarskom programu festivala u Kotbusu

Michaela Kezele je osvojila za film Najlepša je zemlja moja nagradu za najbolju mladu rediteljku u okviru bavarske filmske nagrade („Bernhard-Wicki“- nagrada za mlade naraštaje 2012), kao i „Bayerischer Filmpreis“ za najboljeg mladog režisera (renomirane nagrade u okviru kojih je na primer priznanje za najboljeg režisera dobio je Michael Haneke za film „Ljubav“, dok je kao najbolja produkcija proglašen „Cloud Atlas“ sa Tomom Hanksom).

Povezana vest:  Školski hor će zabavljati goste na dodeli Oskara

Nemačka autorka, rođena 1975. u Minhenu, a odrastala u bivšoj Jugoslaviji, skrenula je pažnju javnosti još svojim kratkim filmom „Milan“, snimljenim u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, koji je osvojio više nagrada na međunarodnim festivalima.