berlinale 2015Indipendent: Šta pogledati sa ovogodišnjeg Berlinala

Filmski festival u Berlinu otvoren je sinoć filmom „Nobody Wants the Night“, a britanski Indipendent sastavio je listu filmova sa ovog festivala koji se moraju pogledati.
Kako piše kritičar lista, ovogodišnja ponuda je prilično impresivna i šarolika, Terens Malik na Berlinale stiže sa „Knight of Cups“, Nikol Kidman je ženska verzija Lorensa od Arabije, a tu je i sado-mazo film o kome svi pričaju.
Na spisku filmova koji se ne smeju propustiti je „45 Years“ Endrua Hejga koji se bavi parom (Tom Kortni i Šarlot Rempling) koji slave svoju safirnu godišnjicu braka (45 godina) kada iznenada stigne pismo koje preti da im sve uništi.
Svaki Malikov film je događaj, a naročito „Knight of Cups“ gde Kristijan Bejl lunja Holivudom, upoznaje razne žzene i pokušava da rastumači bizarne događaje oko njega. Kejt Blančet i Natali Portman takođe igraju u ovoj romantičnoj drami sa elementima fantastike.
Berlinale će biti pozornica svetske premijere najputenijeg holivudskog filma u poslednjih desetak godina. Džejmi Dornan i Dakota Džonson igraju ljubavnike u sado mazo filmskoj ekranizaciji bestselera E L Džejms „Pedeset nijansi – Siva“.
Na listi je i „Love, Theft and Other Entanglements“, crno beli debi palestinskog režisera Majada Alajana o kradljivcu kola koji živi u izbegličkom kampu. Film je pozdravljen kao omaž francuskom Novom talasu.
Kenet Brana je na veliko platno doneo igranu verziju Diznijevog klasika „Pepeljuga“ gde Lili Džejms igra napaćenu glavnu junakinju.
Na Berlinalu će biti prikazan i film „Angelica“, adaptacija trilera Artura Filipsa koja prati život mlade žene u viktorijanskoj Engleskoj primorane na seksualnu apstinenciju.
Nikol Kidman, Džejms Franko, Dejmijen Luis i Robert Patinson igraju u biografskom filmu Vernera Hercoga „Queen of the Desert“ o životu Gertrude Bel, „ženskog Lorensa od Arabije“ i rađanju modernog Bliskog istoka.
Režiser Anton Korbijn ime je stekao fotografisanjem benda Depeće Mode a u filmu „Life“ prati život holivudskog fotografa Denisa Stoka (Džejms Patinson) poznatog po čuvenim fotografijama Džejmsa Dina.
Čileanski režiser Pablo Laren snimio je „The Club“ o sveštenicima koji dresiraju psa dok Piter Grinavej na Berlinale stiže filmom „Eisenstein in Guanajuato“ o dolasku Sergeja Ejzenštajna na snimanje u Guanahuato.

Povezana vest:  VR program Beldocs festivala u Bioskopu Balkan i Galeriji NEON