Mladen Maticevic 1Novi koncept Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma

Predstojeće 62. izdanje Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma (BFDKF), najdugovečnije domaće filmske manifestacije, održaće se od 23. do 29. marta u značajno drugačijem obliku nego ranijih godina.

Novi koncept se čvrsto oslanja na slavne dane ovog festivala i podrazumeva povratak u program svih formi dokumentarnog filma, a pre svega dugometražnog i srednjemetražnog. Iza novog-starog koncepta Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma (koji je nekada imao nadimak ‘Martovski festival’) stoje umetnički direktor Mladen Matičević i odbor Festivala u sastavu Andreja Mladenović, Igor Toholj, Bogdan Petković, Petar Jakonić i Stevica Živkov.

„Naša iskrena namera je da ovaj legendarni festival ponovo vratimo na poziciju koja mu je nekada sa razlogom pripadala, na mesto značajnog regionalnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, kao i da filmskim stvaraocima iz Srbije, regiona i sveta ponudimo mesto za okupljanje i druženje na kome će se osećati kao kod kuće“, kaže umetnički direktor Festivala Mladen Matičević.

Povezana vest:  Novi trejler za film "Psi umiru sami"

Predstojeći BFDKF, koji će se održati u beogradskom Domu sindikata, imaće tri takmičarske selekcije: Dvorište (Domaća selekcija), Vidici (Regionalna selekcija) i Reflektor (Međunarodna selekcija). Domaći i regionalni autori takmičiće se u sledećim kategorijama: dugometražni dokumentarni film, srednjemetražni dokumentarni film, kratkometražni dokumentarni film, kratkometražni igrani film, eksperimentalni, animirani i studentski film.

„Dakle, ovo izdanje festivala će biti prvo zvanično prvenstvo Srbije u dokumentarnom i kratkometražnom filmu“, najavljuje Mladen Matičević, i dodaje: „Vođeni uverenjem da u našem neposrednom okruženju svake godine nastaje veliki broj vrhunskih i značajnih filmova sa temama koje su nam bliske, naša želja je da ih predstavimo beogradskoj publici, kao i da svim kolegama iz okruženja omogućimo neposredno takmičenje za nezvaničnu titulu prvaka regiona u dokumentarnom i kratkometražnom filmu“. U okviru ove dve selekcije dodeljivaće se i strukovne nagrade: za najbolju režiju, scenario, montažu, fotografiju, zvuk, muziku i produkciju.

Povezana vest:  Pokemoni stižu i na veliko platno!

Treću takmičarsku selekciju čine najbolji debitantski dugometražni dokumentarni filmovi iz čitavog sveta proizvedeni u poslednjih godinu dana. Ovu selekciju možemo smatrati nezvaničnim svetskim prvenstvom u dokumentarnom filmu za mlade autore. Nagradu za najbolji film u ovoj selekciji dodeljivaće žiri filmske kritike.

U okviru festivala održače se će i tri velika prateća programa: „U Kinu“ – program najboljih kineskih dokumentarnih filmova nastalih u zadnjoj deceniji, „Duh grada“ – program najboljih filmova koji govore o urbanom duhu Beograda nastalih u zadnjih deset godina, i Panorama, selekcija filmova koji nisu ušli u takmičarski program ali zavređuju da budu prikazani.

Povezana vest:  Pink u filmu sa Gvinet Paltrou

Sve nagrade na festivalu su novčane, a svi filmovi koji se budu kvalifikovali za takmičarski program dobiće „screening fee“. Sva ostvarenja prikazana na festivalu takmičiće se i za nagradu publike.

Prijavljivanje filmova za Festival, popunjavanjem online aplikacije na sajtu www.bfdkf.rs, je u toku i traje do 15.  februara.