Anica DobraNove premijere filma Enklava na Kosovu

Posle prošlonedeljnog uspešnog prikazivanja filma Enklava na severu Kosova (Lešak, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan) ekipa filma seli se južno od Ibra.
Premijera će se održati u Domu kulture Gračanica 15. Aprila. Posle toga, ekipa fillma koju sačinjavaju koproducent filma Jesenka Jasniger, glumci Anica Dobra, Milena Jakšić i četiri dečaka sa Kosova i Metohije (Filip Šubarić, Denis Murić, Nenad Stanojković i Milan Sekulić), kao i scenarista i reditelj filma Goran Radovanović, prikazaće film u Štrpcu (16. i 17. april), Prizrenskoj Bogosloviji (18. april), Dečanima, Goraždevcu, Velikoj Hoči, Orahovcu, Osojanu, Suvom Grlu itd.
Nakon veoma uspešne beogradske premijere na nedavno završenom FEST-u i izuzetnog prijema kod publike, koja je nakon projekcije u prepunoj Velikoj dvorani Sava centra ekipu filma nagradila ovacijama punim emocija, kao i nagrade žirija kritike Srpskog ogranka Fipresci, koja je film proglasila za najbolji u selekciji Srpski film, Enklava je 19. marta ušla u preko 30 bioskopa širom Srbije (Beograd, Kragujevac, Novi Sad, Kraljevo, Niš, Užice, Kruševac, Jagodina, Smederevo…).
Enklava obrađuje temu srpske zajednice koja je ostala na Kosovu da živi u malim izolovanim zajednicama – enklavama. Ove zajednice su jedine takve u celoj Evropi, a pripadnici policije Ujedinjenih Nacija i Evropske Unije neophodni su da bi čuvali ove teritorije. Primorani na ovakav život, ograničeni da žive na skučenom prostoru, Srbi koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji žive svoje živote na veoma težak način. Nјihova deca idu u škole koje se nalaze van enklava, a do tamo se prevoze u utrobama oklopnih transportera. Šta se dešava kad neko premine u enklavi, a groblјe se nalazi van nje, na neprijatelјskoj teritoriji? U ovoj priči, uz mnogo peripetija, jedan osamdesetogodišnji starac će ipak biti sahranjen zahvalјujući svom unuku, desetogodišnjem dečaku koji se usudio da učini nešto nemoguće za obe zajednice na Kosovu, i srpsku i albansku: da zavoli i stekne prijatelјa na suprotnoj strani. Film Enklava je večna i poučna priča o praštanju i lјubavi.
Glavni glumci, pored Nebojše Glogovca, Anice Dobre, Nenada Jezdića i Miodraga Krivokapića, su i dva dečaka sa Kosova, iz enklava, Filip Šubarić i Denis Murić, koji je posle fascinatnog debitovanja u Enklavi zaigrao i u filmu Ničije dete. Pored njih igraju i Goran Radaković, Meto Jovanovski (Makedonija), Cun Laici (Ćun Laići) (Kosovo), kao i deca sa Kosova Nenad Stanojković i Milan Sekulić. Deca-glumci sa Kosova, koja prvi put glume na filmu, doprinose autentičnosti filma i neposredno prenose emociju ove priče.
Muziku potpisuje čuvena grčka kompozitorka Eleni Karaindru, autorka muzike filmova Tea Angelopulosa, scenografiju Vladislav Lašić a montažer filma je Andrija Zafranović.
Film je dobio podršku domaćih filmskih i državnih institucija (Filmski Centar Srbije, Ministarstvo za kulturu, Kancelarija za Kosovo i Metohiju) ali i nekih najznačajnijih međunarodnih, kao što su Euroimaž i Global Film Initiative u čijem bordu su Pedro Almodovar, Lars fon Trir, Mira Nair, Bela Tar…
Film je snimljen u produkciji Nama Film iz Beograda, Sein & Hain Film iz Štutgarta, Nemačka, a u izvršnoj produkciji Art and Popcorn iz Beograda.

Povezana vest:  STIGAO TREJLER ZA FILM „BOEMSKA RAPSODIJA“: RAMI MALEK KAO FREDI MERKJURI