Birdman-3Nominacije za Oskara

Nagrade Američke akademije za film, prestižni Oskari, večeras će biti dodeljene, 87. put, na ceremoniji u Dolbi teatru koju će voditi komičar Nil Patrik Haris.
U trci za Oskara za najbolji film najviše šansi imaju „Čovek ptica“ i „Odrastanje“, a u konkurenciji su još i „Snajperista“, „Grand Budapest hotel“, „Igra kodova“, „Selma“, „Teorija svega“ i „Ritam ludila“.
Glavni konkurenti za Oskara za najbolju mušku ulogu su Edi Redmejn (Teorija svega) i Majkl Kiton (Čovek ptica) ali su tu još i Stiv Karel (Rvanje sa ludilom), Bredli Kuper (Snajperista) i Benedikt Kamberbač (Igra kodova).
Džulijen Mur za ulogu u filmu „I dalje Alis“ je gotovo siguran pobednik u konkurenciji najbolje glavne ženske uloge a nominovane su još i Felisiti Džons (Teorija svega), Marion Kotijar (Dva dana, jedna noć), Rozamund Pajk (Iščezla) i Riz Viterspun (Divljina).
Oskara za najbolju epizodnu mušku ulogu najverovatnije će dobiti Džej Kej Simons za „Ritam ludila“ a u trci su Robert Duval (Sudija), Itan Houk (Odrastanje), Edvard Norton (Čovek ptica), Mark Rufalo (Rvanje sa ludilom).
Kod dama, Oskara za epizodu prema svim predviđanjima dobiće Patriša Arket za „Odrastanje“ a konkurencija su joj Lora Dern (Divljina), Kira Najtli (Igra kodova), Ema Stoun (Čovek Ptica) i Meril Strip (Začarana šuma).
Za Oskara za režiju nominovani su Alehandro Gonzales Injaritu (Čovek ptica), Ričard Linklejter (Odrastanje), Benet Miler (Rvanje sa ludilom), Ves Anderson (Grand Budapest hotel), Morten Tildum (Igra kodova).
Za najbolji adaptirani scenario nominovani su: Snajperista, Igra kodova, Inherent Vide, Teorija svega i Ritam ludila, dok su u kategoriji najbolji originalni scenario – Čovek ptica, Odrastanje, Rvanje sa ludilom, Grand Budapest hotel, Nightcrawler.
Za najbolji animirani film nominovani su: Grad heroja, The Box trolls, Kako da trenirate svog zmaja 2, Song of the Sea i The Tail of the Princeš.
Za najbolji strani film nominovani su Ida, Levijatan, Tangerines, Timbuktu i Divlje priče.

Povezana vest:  Holmark snima film o princu Vilijamu i Kejt Midlton