1 Montevideo - Vidimo se - plakatU biskopu u Jagodini prikazano 130 filmova, gledalo ih 15.000

U bioskopu u Jagodini, jednom od oko 20 kolko ih ima u Srbiji, uspeo je da sačuva kontinuitet programa, opstanak i rentabilni rad, prošle godine je prikazano 130 filmova koje je gledalo oko 15.000 ljudi.
Filmovi se prikazuju šest dana u sadmici, sedmi dan (četvrtak) je rezervisan za predstave Gradskog pozorišta.
Među prikazanim filmovima 43 je bilo namenjeno deci, 20 je bilo domaće proizvodnje, a 67 filmova iz evropske i američke kinematografije, navodi se u izveštaju Kulturnog centra u Jagodini u čijem je sastavu bioskop.
U okviru međunarodne saradnje sa Ambasadom Francuske i Francuskim institutom u Beogradu u jagodinskom biskopu održano je više revija francuskog filma, stoji u izveštaju, koga su juče prihvatili odbornici Skupštine grada.
Tokom 2014. nastavljena je saradnja sa kućom „Art vista“ u okviru bioskopskog programa „Mobil 3D sinema“. Ova saradnja zapocela je u avgustu 2013. godine i odvija se dinamikom od dva trodnevna gostovanja mesečno.
Prilikom prošlogodisnjeg gostovanja „Mobil 3D“ u Jagodini ostvarena je poseta od preko 7.500 gledalaca, „što je znatno uticalo na ukupno povećanje posete u 2014. godini“. Saradnja je ugovorena i za ovu godinu, stoji u izveštaju.
U saradnji sa Crkvenom opštinom Jagodine, orgnaizovano je prikazivanje ciklusa ruskog filma, a novina u filmskom programu Kultrurnog centra je i otvaranje „Letnje bioskopske bašte“ na otvorenom, na platou Akva parka tokom sezone, a ulaz je bio besplatan.
Posebno raduje što je među publikom sve više mladih, srednjoškolaca, studenata jagodinskih škola i fakulteta, ali i iz drugih opština Pomoravskog okruga, pre svega Ćuprije, Paraćina, Svilajnca.
Bioskopski program je jedna od osnovnih delatnosti Kulturnog centra, i tokom prošle godine je posebna pažnja posvećena tehničkom osavremenjavanju bioskopa: nabavljeno novo platno, unajmljen novi digitlani projektor, što je omogućilo prikazivanje najnovijih velikih bioskopskih hitova u trenutno najboljoj varijanti.
U Kulturnom centru, planiraju ove godine prikazivanje 150 filmova domaće i strane produkcije i filmova za decu. Prikazivanje tematskih filmskih revija kao i revija savremenog francuskog filma na osnovu saradnje sa Francuskim institutom.
Takođe je u planu uspostavljanje slične saradnje sa Gete institutom u Boegradu koja bi se prevenstveno zasnivala na revijama savremenog nemačkog filma.
„Poseban segment bioskopskog programa biće saradnja sa „Mobil 3D“ i planirano je da ove godine ekipe sa kompletnom digitalnom opremom za prikazivanje filmova gostuju u Jagodini“, piše u izveštaju uz napomenu da će preko leta na Akava parku raditi „Letnja bioskopska bašta“, jer je lane interesovanje publike bilo „neočekivano veliko za naše pojmove“.
U izveštaju se navodi da su planirane i poste bioskopu predškolske i školske dece po cenama sa popustom, a dinamika će biti određena nastavnim planovima i programima, u cilju stvaranja navika kod dece da gledaju filmove u bioskupu.

Povezana vest:  Bredli Kuper piše scenario po romanu Hiperion Dena Simonsa