Zenski-ugao„Ženski ugao“ 10. i 12. marta u Domu omladine
 
Ciklus španskog fima „Ženski ugao“, u okviru kojeg će u Domu omladine biti predstavljena četiri ostvarenja koja oslikavaju raznovrsnost stvaralaštva španskih rediteljki, počeće 10. marta, najavljeno iz Instituta Servantes.
Prikazivanje najznačajnijih filmova španskih autorki je sastavni deo redovnog programa Instituta Servantes i odraz je želje da se istakne specifičnost ženske vizure u različitim oblastima španske fimske produkcije.
Iz tog razloga, ovaj program obuhvata dva igrana filma i dva naslova koji istražuju izražajne mogućnosti dokumentarnog filma.
Prva dva su ostvarenja već proslavljenih rediteljki koje se poigravaju dvema temama koje pozivaju na razmišljanje o svetu adolescenata i njihovim teškoćama pri socijalizaciji.
Grasija Kereheta, u filmu „Petnaest godina i jedan dan“ govori o tinejdžeru kojeg majka šalje da živi sa dedom, kako bi ga izvukla iz njegovog okruženja i ponudila mu dedu kao uzora.
Sa druge strane, Patrisija Fereira u svom filmu „Divlja deca“, ulazi u svet troje mladih i u njihovo školsko okruženje, u kojem se reflektuju njihovi problemi u prilagođavanju na zahteve nastave, ali i na poteškoće u odnosu sa roditeljima.
Drugu grupu čine dva naslova koji su pravi primeri pluraliteta u trenutnoj produkciji dokumentarnih ostvarenja u Španiji.
Sa istorijskim dokumentarnim filmom „Učiteljice iz doba španske Republike“, Pilar Lopes Solano oživljava trud koji su, zarad obrazovanja i obnove, uložile mlade učiteljice u ovom periodu, u cilju unapređenja i modernizacije države koja se teško budila iz dubokog sna zaostalosti i širom rasprostranjene nepismenosti.
Film „Pošast“ rediteljke Neus Baljus, predstavlja očigledan kreativni pečat, nazvan „ne-igranim“ filmom kroz isprepletane priče različitih, svakodnevnih likova, koji, na kraju, formiraju realan portret našeg savremenog društva.
Kako je najavljeno fimovi će biti prikazani 10. i 12. marta, u 18 i 20 sati. Filmovi imaju prevod, a ulaz je besplatan.
Filmski ciklus „Ženski ugao“ Institut Servantes, organizuje zajedno sa Domom omladine Beograda, Delegacijom Evropske unije u Srbiji i EU info centrom.
Povezana vest:  Festival evropskog filma Palić i u Beogradu