kain-zoze saramago v„Kain“, poslednji roman nobelovca Žozea Saramaga u izdanju Lagune

Poslednji roman koji je jedini portugalski nobelovac Žoze Saramago napisao pre smrti, „Kain“, štampala je „Laguna“ u okviru 17 naslova njegovih Odabranih dela koje namerava da objavi.
Saramago (1922-2010) je ovo delo u kome nemilosrdno „kasapi“ Stari zavet objavljeno godinu dana pre svoje smrti označio kao čovekov dijalog sa Bogom jer je Kaina uzeo kao „svečoveka“ koji jeste bratoubica ali ima saosećanja za mnoge pripadnike njegove vrste koje je Bog nemilosrdno kažnjavao zbog mnogo manjih „prekršaja“. Knjiga, u sjajnom prevodu jedne od najboljih prevodilaca sa portugalskog Jasmine Nešković, je prava poslastica za poklonike beletristike ali i za one koji uživaju u duhovitom poigravanju sa biblijskim tekstovima, što su već radili neki slavni pisci od Tomasa Mana do Makra Tvena.
Saramago, koji je celoga života bio ubeđeni levičar, ateista, humanista i ubeđen da je religija jedan od glavnih uzroka nasilja u ljudskoj istoriji, a da je ljubav ona sila koja pokreće čoveka i čovecanstvo napred, već se u svom delu „Jevanđenje po Isusu Hristu“ (objavila Laguna), koje neki kritičari stavljaju na sam vrh njegovog literarnog opusa, upustio u „polemiku“ s Bogom.
U poznim godinama se u romanu „Smrt i njeni hirovi“, (takođe objavila Laguna) podsmehnuo smrti.
Polemiku sa Bogom za koju na kraju romana konstatuje da „nije završena“, možda je i nastavio, ako mu se posle smrti pružila prilika da ga sretne.
Uzimajući Bibliju od prvog poglavlja Postanja pa do priče o Potopu i Nojevoj barci, pisac je njen sadržaj svojski istumbao, dao je Kainu moć da putuje kroz vreme, to jest boravi u različitim „sadašnjostima“, opisao je samo one događaje u kojima Bog ispoljava osobine koje ljudi smatraju negativnim: bes, osvetoljubivost, nemilosrdnost, bezobzirnost, egoizam, mušičavost…
U takvom obliku prepričanoj „Knjizi besmislica“ (Saramagov naziv za „Bibliju“) Kainovi doživljaji imaju sve osobine pikarskih romana, a to znači kombinaciju borbi, ratova, seksa, katastrofa, ubistava, pogubljenja, nepravednog kažnjavanja.

Povezana vest:  U bojama leta - tradicionalna letnja poklon akcija Vulkan izdavaštva i Oriflamea