kan_filmski_festivalLouč u Kanu kritikuje američke filmove o Iraku

 

Britanski režiser Ken Louč (Loach)danas je u Kanu kritikovao američke filmove o ratu u Iraku zato što, po njegovim rečima, ne prikazuju prave žrtve sukoba.

„Ne smemo da zaboravimo da su glavne žrtve Iračani. Oni su ti koji pate“, rekao je Louč novinarima na Kanskom festivalu na kome se premijerno prikazuje njegov film o ratu u Iraku „Route Irish“.

-Uznemirim se kad vidim filmove iz Amerike u kojima su glavne žrtve američki vojnici, a još više mi smeta kada su ti filmovi posvećeni američkoj vojsci – dodao je Louč.

Povezana vest:  Holivud trlja ruke uoči premijere "The Hunger Games"

-Jer, naravno, oni su patili. Ali, samo pomislite na milione mrtvih Iračana, rasturene porodice, osakaćenu decu, uništene kuće – rekao je Louč.

On je naglasio da se nije postavljalo pitanje da li će sa saradnicima jednog dana snimiti film o ratu protiv terora, već u kom obliku će ga snimiti.

Louč i njegov dugogodišnji partner u pisanju scenarija Pol Laverti (Paul Laverty) se u filmu „Route Irish“ bave Fergusom i Frenkijem (Frankie), dvojicom bliskih prijatelja iz Liverpula koji se druže od detinjstva.

Povezana vest:  U Beogradu veliko interesovanje za film “Praskozorje”

Obojica imaju vojničko iskustvo i postaju dobro plaćeni vojnici po ugovoru u Iraku, gde Frenki gine u napadu duž Irskog puta (Route Irish), šifrovanog imena za put od bagdadskog aerodroma.

Fergus, koga igra britanski televizijski glumac Mark Vomak, ne prihvata zvanično objašnjenje o smrti svog prijatelja. On počinje istragu koja preti da razotkrije korupciju u privatnom preduzeću za obezbeđenje.

-To je duh naših dana, zar ne? – zapitao se Louč, dobitnik Zlatne palme 2006. godine za film „Kad vetar njiše ječam“.

-Privatizujemo industriju, privatizujemo železnicu, saobraćaj, zdravstvenu zaštitu, privatizujemo zatvore, škole… Oni grabe sve iz čega može da se izvuče novac. Tako da je logična posledica privatizacija nasilja – rekao je britanski režiser.

Povezana vest:  Karte za film i knjiga "Predivna stvorenja" u paketu!

-I naravno, tako je mnogo jeftinije. Ne mora da se održava stajaća vojska. Unajmi se čovek, on strada i to je kraj odgovornosti. Kad pogine vojnik postoje obaveze prema porodici, penzija, čitava infrastruktura koju treba održavati. Iz ugla privatnog kapitala je ‘da, uzmi najamnika, jeftin je. Nema veze ako pogine – rekao je britanski režiser.