SoundMusic1Pet decenija filma „Moje pesme, moji snovi“

Ove godine se obeležava pet decenija od premijere kultnog filma „Moje pesme, moji snovi“.
Filmska adaptacija istoimenog mjuzikla Ričarda Rodžersa i Oskara Hamerstina, sa Džuli Endruz i Kristoferom Plamerom u glavnim ulogama, prvi put je prikazana 1965. godine.
Na pitanje kako objašnjava popularnost ovog ostvarenja koja traje do današnjih dana, 79-godišnja Endruz je rekla: „Film je pre svega dobro urađen, sadrži odličnu muziku kao i efektnu scenografiju, planine i decu i avanturu i ljubavnu priču“.
Kako prenosi AP, u znak obeležavanja ovog jubileja, kompanija 20th Century Fox izdaće boks set sa pet blu-rej diskova/DVD-a, kao i novo izdanje saundtrek filma.
Sam mjuzikl biće prikazan najpre na TCM Festivalu klasičnih filmova, koji će se održati krajem meseca u Holivudu i u više od 500 bioskopa širom SAD-a tokom aprila.
„Moje pesme, moji snovi“ je osvojio pet Oskara, među kojima za najbolji film, najbolju režiju i najbolju muziku.
Film se temelji na istinitoj priči porodice Fon Trap koja je 1938. pobegla pred nacistima u Sjedinjene Američke Države, gde je nastupala pod nazivom „Trapp Family Singers“.
Većina pesama iz filma – „The Sound of Music“, „Edelweiss“, „My Favorite Things“, „Do-Re-Mi“, postale su klasici koje rado izvode mnogi današnji umetnici, poput Keli Klarkson, Meri Džej Blajdž i Lejdi Gaga koja je otpevala naslovnu numeru na ovogodišnjoj dodeli Oskara.
Američka kongresna biblioteka je 2011. zaštitila film u okviru Nacionalnog filmskog registra i proglasila ga kulturnim, istorijskim i estetskim dobrom.

Povezana vest:  Lista deset najgledanijih filmova u SAD