Blue roomJEDINSTVENI FESTIVAL SHORT WAVES U DOMU KULTURE STUDENTSKI GRAD

Dom kulture Studentski grad je jedna od devedeset ustanova u svetu i jedina u Srbiji koja će biti domaćin jedinstvenom festivalu poljskog kratkometražnog filma Short Waves u subotu 21. marta 2015. u 19 časova.

Festival poljskog kratkometražnog filma Short Waves je originalan po svom konceptu – osim u gradu Poznanju program ovog festivala se tokom marta održava širom Poljske (u pedeset mesta u Poljskoj), kao i u preko četrdeset gradova u svetu.

Festival dodeljuje nagradu publike koja se proglašava posle prebrojavanja glasova gledalaca sa svake projekcije širom sveta. Beogradska publika će imati priliku da pre ulaska u salu dobije glasačke listiće i da nakon projekcija obeleži film koji je ostavio najveći utisak. Nakon toga listići se šalju u Poznanj, gde se prebrojavaju svi glasovi i proglašavaju pobednici na završnoj ceremoniji 29. marta. Na ovaj način izabran pobednik dobiće novčanu nagradu u iznosu od 4000 eura.

Povezana vest:  Ejdrijen Brodi u ulozi profesora srednje škole

Na ovogodišnjem izdanju festivala Short Waves biće prikazano sedam najboljih poljskih kratkih filmova različitih žanrova, nastalih u 2013. i 2014. godini.

Program Short Waves 2015 traje 90 minuta, a biće prikazani sledeći filmovi:

SHORT WAVES FESTIVAL – PROGRAM

The Supreme (Najwyższy), r. Katarzyna Gondek

Documentary, 20′, 2013.

Katarzyna Gondek je svoju kameru ponela između njegovog veličanstva i drobilice. Pobožan pogled na najvećeg papu na svetu: statuu Jovana Pavla II od 14 metara. Kao rezultat gledamo sa nevericom dokumentarac o veri.

Fisz Emade Tworzywo – Dust (Fisz Emade Tworzywo – Pył), r. Marek Skrzecz

Video clip, 4’41“, 2014.

Mnogo je književnih dela i filmova o poljskim praznicima. Marek Skrzecz dopunjava ovu kolekciju sa video klipom o prazniku koji se ponavlja 52 puta godišnje: suboti. Dust je priča o sjajnom vozaču traktora koji se poigrava sa transformacijom poljskog sela.

Povezana vest:  "Hajd park na Hadsonu" u bioskopima od 21. marta

A Blue Room (Niebieski Pokój), r. Tomasz Siwiński

Animation, 14’26“, 2014.

Tomasz Siwiński je naslikao bol. Naslikao ga je plavom koja se smatra umirujućom bojom. Zajedno sa protagonistom filma završavamo u zatvorenoj sobi gde postoji pogled, ali ne i izlaz iz sobe. Ne pokušavajte da razbijete ekran.

Fragments (Fragmenty), r. Aga Woszczyńska

Live action, 25′, 2014.

Svet predstavljen u fragmentima se polako raspada. Par protagonista odriče se realnosti u izdizajniranoj tamnici uzetoj na kredit, u kojoj nema mesta emocijama. Ako osetite hladnoću gledajući ovaj film, to nije zbog kvara klimatskog uređaja.

That Would Be Beautiful (To byłoby coś pięknego), r. Anna Morawiec

Povezana vest:  Nik Nolti i Orlando Blum u komediji

Documentary, 17′, 2014.

Gospođica Aleksandra je dvema nogama na zemlji. Zbog toga je odlučila da živi na Marsu, a odluku je donela kada je saznala kakvu je budućnost Institucija socijalnog osiguranja pripremila za nju. Anna Morawiec predstavlja temeljeno istraživanje o odnosu izmedju poljskog penzionog sistema i svemira.

The Dumplings – Technicolor Yawn, r. Arek Nowakowski

Video clip, 2’22“, 2014.

Mnogo ste iskusili. Mnogo toga ste videli, bili na mnogobrojnim mestima i razgovarali sa velikim brojem ljudi. Zar ne? Sada ćete iskusiti, videti i čuti još više. Ovom sočnom video klipu nestoje samo dosada.

Baths (Łaźnia), r. Tomek Ducki

Animation, 4’20“, 2013.

Dve starije žene će ući u vodu još jednom da odplivaju svoju uobičajenu trasu. Ovog puta će biti drugačije. U ovoj neobičnoj animaciji duplo dno stvarno postoji.