Valter-brani-Sarajevo

Počinje snimanje rimejka filma „Valter brani Sarajevo“

Snimanje rimejka filma „Valter brani Sarajevo“ počeće ove godine nakon što krajem maja bude održana audicija za glumce i izabran novi Valter koji će u toj ulozi naslediti Velimira Batu Živojinovića.
Kako prenose elektronski mediji, realizaciju ovog rimejka najavio je Vinko Grubišić, predsednik Uprave Jadran filma, nosioca tog projekta, u kojem učestvuju partneri iz Kine, ali i saradnici iz zemalja bivše Jugoslavije, te Australije i Nemačke.
Film će se snimati u dve verzije, a snimljeni materijal iskoristiće se i za televizijsku seriju.
Grubišić je podsetio da je originalni film u režiji Hajrudina Krvavca iz 1972. bio žanrovski klasik koji je imao senzacionalan uspeh u Kini, ocenivši da je adptacija „Valtera“ za novo doba u kreativnom smislu bila vrlo izazovan i težak zadatak. 
Jadran film je inicijator celog projekta od 2006. odnosno 2007. kada je bio predstavljen na Sarajevo Film Festivalu i nakon više godina pregovora sa stranim partnerima rimejk „Valtera“ je ušao u završnu fazu.
„Pakovati“ taj projekat bilo je vrlo komplikovano i teško, istakao je Grubišić i dodao da je o stranim partnerima i njihovim ulaganjima u taj projekat još prerano govoriti.
Prema njegovim rečima, rimejk će se snimati u Sarajevu na autentičnim lokacijama, ali i u zagrebačkim studijima Jadran filma, zavisno o planirane dve verzije novog „Valtera“. 
-U prvoj verziji Jadran film i partneri iz Sarajeva vode glavnu reč, u drugoj verziji filma nećemo imati tako značajnu ulogu jer smo za taj projekat, a naročito za drugu verziju, zainteresovali važne i velike strane partnere – kazao je Grubišić. 
On je ukazao da se trenutno usklađuju kreativne izvedbe i finansijska ulaganja u obe planirane verzije.
Rimejk će, dodao je Grubišić, verno slediti duh originala, ali će imati i neke elemente koji ga približavaju percepciji današnjeg gledaoca i u nekom smislu će imati veze i sa poslednjim ratom na ovim prostorima.
Audicija će biti otvorena za sve glumce sa područja bivše Jugoslavije. 
U pripremama za novi film producenti nisu kontaktirali prvog nosioca naslovne uloge Batu Živojinovičha, ali će svi koji su se pojavljivali u originalu na neki način biti prisutni u rimejku, pišu elektronski mediji.
Film „Valter brani Sarajevo“ romansirana je priča o antifašističkom pokretu u okupiranom Sarajevu tokom Drugog svetskog rata i legendi pokreta otpora Vladimiru Periću Valteru. 
Bio je među najgledanijim filmovima ikada u Kini, a prema nekim procenama pogledalo ga je skoro milijardu ljudi.

Povezana vest:  Spilberg i Džekson "dovode" Tintina na veliko platno