Roar film poster

„Roar“, najopasniji film ikada snimljen ponovo u bioskopima

Film „Roar“ (Rika) iz 1981, koji je tadašnja kritika ocenila kao „najopasnije“ i „najluđe“ ostvarenje koje je ikada snimljeno, ponovo će ovog proleća biti prikazan u američkim bioskopima.
„Nijedna životinja nije povređena tokom snimanja, ali zato je 70 članova filmske ekipe zadobilo od lakših do težih povreda“, isticano je u najavi, što mnogo govori o atmosferi u kojoj je film sniman.
Prema pisanju sajta Creators Poject, „Roar“ je delo holivudskog producenta Noela Maršala i njegove supruge i glumice Tipi Hedren (Ptice), koji su na ideju za ovaj film dobili 1969. tokom boravka u Africi.
Oboje vatreni borci za prava životinja, smatrali su da će film, snimljen na njihovom ranču u blizini Los Anđelesa, skrenuti pažnju javnosti na potrebu da se lavovi i ostale velike mačke zaštite.
Svojevrsna akciona avantura, „Roar“ prati priču porodice koja pokušava da spase krdo lavova. U filmu osim Hedren, Maršala i njegova tri sina, glumi i Hedrenina ćerka iz prethodnog braka Melani Grifit.
Za potrebe snimanja, na ranč je dovedeno više od 100 lavova, tigrova, puma i geparda kao i dva slona. Sve životinje su bile pripitomljene, ali ne i dresirane.
Pre nekoliko meseci, sajt Vanity Fair je objavio fotografije iz tog vremena na kojima su prikazani idilični prizori iz života Maršalove i Hedrenine porodice okružene lavovima.
Čim je, međutim, snimanje počelo, nastao je haos. Reditelj je vrlo brzo shvatio da je gotovo nemoguće raditi s lavovima i da mora da pristupi filmu kao da je reč o dokumentarcu. Svako ko je video ovo ostvarenje, mogao je samo da zaključi da niko zapravo ne kontroliše zveri, a još manje njihove reakcije, te da se strah čita na licima svih protagonista.
Nesreće su se događale svakodnevno: ukupno ih je bilo 70. Snimatelj Jan de Bont je zadobio povredu glave i više od 100 šavova, Maršal je nekoliko puta izujedan i lečen od gangrene, a Hedren je završila u bolnici zbog loma noge. Najtraumatičnija bila je povreda mlade Melani kojoj je lav rasporio lice, te je morala da se podvrgne operacije plastične hirurgije.
Snimanje, koje je trebalo da traje najviše šest meseci, produžilo se na čak šest godina. Prvobitni budžet od tri miliona dolara, na karju će premašiti sumu od 17 miliona, a film će doživeti pravi fijasko na bioskopskim blagajnama.
„Roar“ će ponovo biti prikazan u nekoliko američkih bioskopa od 15. aprila. Blu-Ray i DVD izdanja filma paralelno će se naći na tržistu.

Povezana vest:  Haneke povukao "Ljubav" iz konkurencije za AFA nagrade