A Harlem Mother 640x360

Film Ivane Todorović na sajtu Njujork tajmsa

Film „A Harlem Mother“ Ivane Todorović objavljen je na sajtu Njujork tajmsa.
Film je, kako se navodi u saopštenju autokre, završni rad na katedri Dokumentarnog filma na „New Shool“ u Njujorku i imao je premijeru u istorijskom bioskopu Alberta Mejslesa u Harlemu u oktobru 2009. godine.
Film govori o osamnaestogodišnjem Latronu Parkeru, koji je napravio dokumentarni film o teškom odrastanju u Harlemu 1998. a osam godina kasnije ubijen je na ulici.
Danas, njegova majka Džin kroz svoju organizaciju „Harlemske majke“ bori se protiv oružanog nasilja među mladima i pomaže drugim roditeljima da se nose sa bolom.
Preplićući scene iz Latronovog filma sa scenama iz života Džin danas, film Harlemska majka govori tragičnu i inspirativnu priču iz prespektive majke i sina
Film je snimala, režirala i producirala Ivana Todorović, montirala Tijana Petrović, zvuk je snimao Dejvid Guitierez Kamps, a muziku je napravio Janko Radosavljević.
Ovaj film prikazan je na mnogim festivalima poput Majkl Murovog „Traverse City“, „Palm Springs Int ShortFest“, Americkog paviljona na Kanskom Festivalu i u „Anthology Film Arćives“.
Dobio je nekoliko nagrada u Americi i koristi se u medijskim kampanjama u borbi protiv oružanog sukoba mladih, navodi se u saopštenju autorke.
Ivana Todorović je rediteljka socijalno-angažovanih dokumentarnih filmova.
Završila je Filozofski Fakultet, smer za Etnologiju i Antropologiju, francusku radionicu dokumentarnog filma „Ateliers Varan“ u Beogradu, a u Njujorku je studirala dokumentarni film na „New School-u“.
Njen poslednji film „Ja kada sam bila klinac , bila sam klinka“ (2013) imao je premijeru na Berlinskom festivalu u konkurenciji „Berlinale Shorts“, a osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film na festivalu Kratkog Metra u Beogradu.
Ovaj film proglašen je i za najbolji Balkanski dokumentarni film na Dokufestu u Prizrenu, za najbolji kratki film na festivalu filmova iz jugoistočne Evrope u Los Anđelesu i dobio je nagradu za najbolje kinematografsko dostignuće na festivalu kratkog filma u Solunu.
Ostali filmovi „A Harlem Mother“ (2010), „Rapresent“ (2008) i „Svakodnevica romske dece u bloku 71“ (2006) su takođe prikazivani na svetskim festivalima poput i dobili mnogobrojne nagrade.
Filmovi Ivane Todorović se koriste u obrazovanju. medijskim kampanjama i NVO sektoru u Srbiji i svetu.

Povezana vest:  Pogledajte trejler za film „Potomci“