Citizenfour 02Špijunske afere na otvaranju Beldoksa

Ceremonija otvaranja osmog po redu Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldoks biće upriličena sutra u 19 časova, neposredno pred projekciju srpsko-rumunskog ostvarenja „Šuma“, nagrađenog za svoju inovativnost na prestižnom festivalu u Nionu.
Ovaj nadasve neobični, inspirišući film Siniše Dragina vodi nas na bajkovito, ali arhivski utemeljeno i istoriografski relevantno putovanje u socijalističke vilajete Čaušeskuove Rumunije i Titove Jugoslavije. Kako su izgledali odnosi tadašnjih moćnika i na koji se način izmicala stolica potencijalnim suparnicima, neka su od pitanja na koja „Šuma“ ne daje precizno definisan, već jedini logičkim rezonovanjem iznuđen odgovor, u isto vreme rasvetljavajući najveću špijunsku aferu SFRJ.
Dva sata kasnije, na istom mestu (u Velikoj dvorani Sava Centra u 21 čas) svi zainteresovani za nešto konkretnije špijunske zaplete biće u prillici da pogledaju Oskarom ovenčani i u istorijskom smislu unikatan film Lore Pojtres „Citizenfour: dosije Snouden“.
Da podsetimo, Edvard Snouden, strateg američke NSA, obelodanio je u junu 2013. tajna dokumenta vezana za nadgledanje običnih ljudi i prisluškivanje visokih zvaničnika Evropske unije, a potom prebegao u Rusiju gde mu je odobren azil. Igrom slučaja, Lora Pojtres, prvi medijski profesionalac sa kojim je Snouden stupio u kontakt, zabeležila je čitavo dešavanje video kamerom i godinu dana kasnije izmontirala ovaj vanredno uzbudljiv i aktuelan dokumentaristički triler.
Na svečanoj ceremoniji otvaranja festivala publici će se obratiti Sergej Loznica, proslavljeni ukrajinski reditelj.

Povezana vest:  Bredli Kuper i Zoe Saldana već neko vreme žive zajedno?