BELDOCS2015-plakat8. BELDOKS festival od sutra i u Bioskopu Doma omladine Beograda

U osmoj godini postojanja Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks ponovo donosi najuspešnije dokumentarne filmove iz celog sveta., kao i najistaknutije dokumentarce sa ovih prostora. Kao i obično, radi se o prikazima ove ili neke udaljene „stvarnosti“. Publika u Beogradu će biti u prilici da na hiperrealistični način doživi svaki od prikazanih narativa koji su nabijeni emocijama i značenjem. Upravo zato, ovogodišnji Beldoks, organizovan pod sloganom „Stvarnije od stvarnosti“, želi da svojim stalnim, ali i nekim novim posetiocima po osmi put prenese zaljubljenost u magičnu dimenziju dokumentarizma, da ih zarazi afirmišućom snagom iznalaženja smisla u nesagledivim prostorno-vremenskim opažanjima ove predivne planete na kojoj živimo. U Domu omladine Beograda Beldoks će trajati od 8. do 15. maja.

Dom omladine Beograda i direkcija BELDOKS festivala omogućili su učenicima i studentima da za samo 100 dinara gledaju najreprezentativnije međunarodne dokumentarne filmove u Bioskopu DOB! Na Blagajni EVENTIM u Domu omladine Beograda, za sve projekcije u okviru 8. BELDOKS festivala u prodaji je po 50 ulaznica, koje koštaju 100 dinara. Kupovina je moguća uz važeću đačku knjižicu, indeks ili Evropsku omladinsku karticu, koja je namenjena mladima do 30. godine, a izdaje se i u okviru omladinskog Turističko-informativnog kutka u centralnom holu Doma omladine. Ova akcija deo je kontinuirane misije Doma omladine Beograda, da mladima Beograda i Srbije omogući praćenje kvalitetnih programa po simboličnoj ceni.

Povezana vest:  Sinoć otvoren 4. Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival

Direktor festivala BELDOKS Mladen Vušurović govori da su se ova turbulentna vremena odrazila i na interesovanja dokumentaristički opredeljenih filmmejkera, tako da na ovogodišnjem festivalu preovlađuju ostvarenja sa političkom tematikom. „Zapravo, čini se da ovi filmovi predstavljaju vrhunac dometa u tom pravcu i da se slična dela neće pojavljivati još dugi niz godina. Ne dešavaju se tako često veliki prevrati nalik na ovaj u Ukraini, dolazak pro-komunistički orijentisane levice u Grčkoj, ljudi Snoudenovog ranga ne obelodanjuju svakoga dana strateške podatke NSA, niti se igde nazire pojava državnika sa harizmom jednog Pepea Muhike.“, govori Mladen Vušurović.

Gost festivala biće jedan od najpoznatijih reditelja danas, Sergej Loznica, kako je došlo do toga?

Povezana vest:  Maturirao Džastin Biber

Mladen Vušurović: U trenutku kada je trebalo da pregovaram s Loznicom o njegovom dolasku u Beograd, bio sam upoznat s činjenicom da se nije odazvao pozivu da prisustvuje festivalskim premijerama svojih filmova u Zagrebu i u Ljubljani. Zbog toga sam rešio da mu ponudim nešto više, jedan ozbiljniji angažman, da mu poverim da održi master čas i da napravim retrospektivu njegovog dosadašnjeg stvaralaštva. Sad, ne znam, da li je presudio ovakav pristup ili je Loznica možda jednostavno želeo da upozna zemlju koja je prošla kroz političko iskustvo slično ukrajinskom, a gde su stavovi po pitanju demokratizacije države i dalje prilično oprečni. Biće u svakom slučaju interesantno družiti se s Loznicom. Pre svega, saznati na kojem je jeziku odlučio da održi svoj master čas: na ruskom ili na engleskom.

U okviru programske celine, Srpski tamičkarski program, biće prikazano devet najboljih domaćih dokumentarnih filmova. Kako ocenjujete ovogodišnju produkciju?

Mladen Vušurović: Izvanredna je. Ja sam oduševljen. Zaista me ispunjava radošću da mogu da konstatujem da je srpska produkcija sve uspešnija. „Šuma“ i „Krš“ prikazani na „Vision Du Reel“, gde se od 5.000 prijavljenih izabere samo 150 filmova – i to isključivo svetske premijere! „Flotel Evropa“ ubira nagrade na Berlinalu, na «Crossing Europe»… « Šuma » osvaja nagradu za inovativnost. Onda, nivo selekcije: «Flotel Evropa» u programu Forum (Berlinski festival), «Srpski advokat» u Jihlavi, «Daljine» premijerno na CPH Dox u Kopenhagenu. Svi pomenuti filmovi su premijerno prikazani na najprestižnijim internacionalnim festivalima. Ovom konstatacijom ne želim, naravno, da omalovažim ostvarenja koja će svoju svetsku premijeru doživeti upravo na Beldoksu : «Jovica i njegovi zubi», Tanje Brzaković , «Stranac iznutra» Sonje Bertući i «Biti ili ne, Ivan Hiti» Branka Lazića. Ko zna u kakve će se festivalske visine ovi filmovi vinuti tokom svog budućeg pohoda na međunarodne smotre.

Povezana vest:  Džud Lo u novoj Ani Karenjini

Kompletan intervju sa Mladenom Vušurovićem: http://www.domomladine.org/vesti/intervju-mladen-vusurovic-direktor-beldoks-a/

Program BELDOKS festivala u Domu omladine Beograda: http://www.domomladine.org/filmovi/beldocs-2015/

Sajt festivala BELDOKS: http://beldocs.rs/